Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΕΛΠΕ: Ποιές θα είναι οι 4 θυγατρικές κάτω από την Holding - To επενδυτικό πρόγραμμα Vision 2025

 


Τέσσερις θυγατρικές εταιρίες θα «κρεμαστούν» κάτω από την ΕΛ-ΠΕ Holding η οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να αποκτήσει νέο όνομα που θα αντικατοπτρίζει τη νέα «πράσινη» εταιρική ταυτότητα του ομίλου, τη στροφή του προς τις ΑΠΕ αλλά και το «πρασίνισμα» των διυλιστηρίων μέσω της παραγωγής υγρών καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ Ανδέας Σιάμισιης, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων..

του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η νέα εταιρική δομή και η ταυτότητα  των ΕΛ-ΠΕ θα έχει ολοκληρωθεί περίπου δύο μήνες μετά την ετήσια γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα δομή θα παρουσιαστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το Φθινόπωρο.

Πάντως ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι κάτω από την εταιρία holding που θα δημιουργηθεί θα παραμείνουν ως θυγατρική τα ΕΛ-ΠΕ με τη σημερινή τους μορφή, δηλαδή ως η εταιρία που θα ελέγχει τα τρία διυλιστήρια.

Ξεχωριστή θυγατρική εταιρία θα είναι η ΕΚΟ που θα ελέγχει την εμπορική δραστηριότητα του ομίλου ενώ τα εμπορικά σήματα ΕΚΟ και BP δεν θα επηρεαστούν.

Επίσης ξεχωριστή θυγατρική που θα ελέγχει τις δραστηριότητες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο θα παραμείνει η ELPEDISON και τέλος οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ θα αποτελέσουν μια ακόμη θυγατρική του ομίλου.


Επενδύσεις 4 δις στη δεκαετία

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης ο όμιλος σχεδιάζει την επόμενη δεκαετία να πραγματοποιήσει επενδύσεις τις τάξης των 3,5-4 δις ευρώ εκ των οποίων 1,7-2 δις θα κατευθυνθούν στο πρασίνισμα της διυλιστικής δραστηριότητας, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για επενδύσεις στις ΑΠΕ που θα αφορούν τεχνολογίες όπως το υδρογόνο η αποθήκευση κλπ.    

Η νέα στρατηγική του ομίλου θα παρουσιαστεί και κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων η οποία έχει ως κύριο θέμα τις αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛ-ΠΕ προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Η νέα στρατηγική του ομίλου με τον τίτλο «Vision 2025» βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:

Καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, με δέσμευση για net zero έως το 2050.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και την ανάπτυξη του εναλλακτικού πυλώνα δραστηριότητας σε καθαρή ενέργεια.

Μετάβαση σε μια κατάλληλη εταιρική δομή για τις δραστηριότητες του Ομίλου, με τρόπο που να προωθεί τη στρατηγική αυτή.

Αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές

Υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας που θα αναδεικνύει τη νέα εικόνα του Ομίλου

Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος επιδιώκει, τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα στις δραστηριότητες αλυσίδας αξίας προϊόντων πετρελαίου μέσω έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και χρήσης καθαρότερων μορφών ενέργειας, μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα και υιοθέτηση τεχνολογιών μπλε/πράσινου υδρογόνου.

Επιπλέον στοχεύει στην ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, 600 MW μέχρι το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030, αρχικά σε Φ/Β και χερσαία αιολικά, με μελλοντική επέκταση σε θαλάσσια αιολικά και εφαρμογές αποθήκευσης, επενδύοντας τόσο σε οργανική ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, οι εργασίες κατασκευής του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το 40% του έργου.


Η συνεισφορά ΔΕΠΑ και Elpedison

Σημειώνεται ότι τα ΕΛ-ΠΕ ανακοίνωσαν χθες θετικά λειτουργικά αποτελέσματα μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον διύλισης.

Συγκεκριμένα τα δημοσιευμένα ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 90 εκατ. ευρώ και ήταν τα υψηλότερα από το Γ΄ τρίμηνο του 2018. Στα 60 εκατ. ευρώ ήταν τα συγκρίσιμα EBITDA.

Τα υψηλά δημοσιευμένα κέρδη οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών και την επίπτωσή τους στην αποτίμηση αποθεμάτων, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε ο Όμιλος το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε σε απότομη μείωση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων.

Ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν το γεγονός ότι καταγράφηκε η ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία για τον κλάδο Πετροχημικών γεγονός που ενεργοποίησε και την έγκριση επένδυσης ύψους 35 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη.

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου για το Α’ Τρίμηνο 2021, ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των EBIDTA της ΔΕΠΑ ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφοντας μείωση κατά 14%, και τα καθαρά κέρδη σε 32 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ.  ευρώ με μείωση 26%.

Μάλιστα όπως σημειώνεται από τα ΕΛ-ΠΕ το αυξημένο κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου επηρέασε την κερδοφορία της εταιρίας παρά τις υψηλότερες πωλήσεις.

Τέλος σε ότι αφορά το EBITDA της Elpedison για το Α’ Τρίμηνο 2021 αυξήθηκε κατά 37%, στα €23 εκατ., λόγω βελτιωμένης απόδοσης του αναβαθμισμένου εργοστασίου Θεσσαλονίκης και εκμετάλλευσης ευκαιριών εμπορίας φυσικού αερίου. Μάλιστα η αύξηση των EBIDTA επετεύχθη παρά τη μείωση της καθαρής παραγωγής της εταιρίας κατά 28% αλλά με αύξηση των πωλήσεων κατά 20% από 184 εκατ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 221 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου