Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΕΛΠΕ: Οι νέες θυγατρικές και η καινούρια εταιρική ταυτότητα



Δύο μήνες μετά την τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, αναμένεται να δρομολογηθούν οι αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου Vision 2025. Πρακτικά οι αλλαγές που δρομολογούνται έρχονται ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί κατά τα 25 χρόνια της λειτουργίας του ομίλου που δημιουργήθηκε το 1998. Κατά τη δημιουργία τους, τα ΕΛΠΕ είχαν..

το 80 με 90% της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, όταν σήμερα ποσοστό άνω του 50% των πωλήσεων κατευθύνεται εκτός Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης, τα βασικά οφέλη από τη νέα ομιλική εταιρική δομή αφορούν στην ανάδειξη των αποτιμήσεων των διαφορετικών δραστηριοτήτων, τη βελτίωση της ευελιξίας ανάπτυξης, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης κινδύνων των διαφορετικών επιχειρηματικών μονάδων, τις προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης για διαφορετικούς κλάδους και τη βελτιστοποίηση της διανομής των μερισμάτων.

Μελετάται και αναμένεται να προταθεί νέα δομή του ομίλου η οποία θα περιλαμβάνει μια εταιρεία holding εισηγμένη μέσω της οποίας θα ασκείται η διοίκηση του ομίλου.

Κάτω από την εταιρεία συμμετοχών θα δημιουργηθούν επιμέρους θυγατρικές οι οποίες διαχωρίζονται σε δύο κύριους τομείς: τις δραστηριότητες πετρελαιοειδών και τη νέα ενέργεια.

Η πρόταση απομένει να οριστικοποιηθεί, ωστόσο καταρχάς ο αριθμός των θυγατρικών μπορεί να φτάσει έως και τις 7.

Στις δραστηριότητες πετρελαιοειδών περιλαμβάνονται:

η θυγατρική διύλισης, εφοδιασμού, πωλήσεων και πετροχημικών

η ΕΚΟ εγχώρια εμπορία

η ΕΚΟ διεθνής εμπορία

η ΕΛΠΕ Upstream για τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Στη νέα ενέργεια περιλαμβάνονται:

η ELPE Ανανεώσιμες

ο τομέας αερίου και ηλεκτρισμού με τη συμμετοχή στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

οι συμμετοχές σε υποδομές φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων) από τις οποίες ωστόσο στόχος είναι η αποεπένδυση.

Εκτός όμως από τη νέα ομιλική δομή που απομένει να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να αλλάξουν και ομιλική ταυτότητα στο πλαίσιο της ατζέντας ESG.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας ομιλικής ταυτότητας, ενός νέου ονόματος και εικόνας εναρμονισμένης με το νέο όραμα της ενεργειακής μετάβασης.

Προβλέπεται να δημιουργηθεί υπό – ταυτότητα για τις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργειεα ενώ θα διατηρηθούν και θα αναβαθμιστούν τα εμπορικά σήματα των ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ στις αντίστοιχες υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Η νέα ταυτότητα θα αντιπροσωπεύει έναν οργανισμό που διατηρεί και συνεχίζει την ισχυρή κληρονομιά με καθαρή οπτική στο μέλλον και ταυτόχρονα μια εταιρεία που παρέχει ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με έμφαση στους πελάτες και έναν ευέλικτο οργανισμό με σαφή προσθήκη αξίας σε πελάτες και επενδυτές.

Το rebranding θα περιλαμβάνει την προώθηση του νέου λογοτύπου και του ονόματος της εταιρείας, την προσέγγιση και ενημέρωση των αγορών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών και το μετασχηματισμό της εταιρικής εικόνας με αποτελεσματική επικοινωνία προς το κοινό. 


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου