Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προτρέπει τις τράπεζες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση των υποδομών ορυκτών καυσίμων

 


Οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτούν έργα ανθεκτικά στο κλίμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όχι μεγάλες υποδομές ορυκτών καυσίμων που δεν είναι πλέον οικονομικά αποδοτικές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνάντησης για το κλίμα αυτήν την εβδομάδα.

Ενώ επαινεί τις μεγάλες οικονομίες που έχουν δεσμευτεί για στόχους..

εκπομπών μηδενικών εκπομπών, ο Γκουτέρες τόνισε ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις, ο κόσμος εξακολουθεί να οδηγεί σε «μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα».

«Δεν μπορούμε πλέον να διαθέτουμε μεγάλη υποδομή ορυκτών καυσίμων οπουδήποτε. Τέτοιες επενδύσεις εμβαθύνουν απλώς την κατάσταση μας. Δεν είναι καν οικονομικά αποδοτικοί », δήλωσε ο Γκουτέρες στην ομιλία του στο διάλογο για το κλίμα του Πέτερμπεργκ το 2021 την Πέμπτη.

Τα ορυκτά καύσιμα έχουν ήδη γίνει πιο ακριβά από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Χρειαζόμαστε λοιπόν τους μετόχους πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να συνεργαστούμε με τη διοίκηση αυτών των τραπεζών για τη χρηματοδότηση μιας ανάπτυξης χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ανθεκτικής στο κλίμα, η οποία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο 1,5 μοιρών», σημείωσε ο Guterres.


Ζήτησε επίσης να θέσει μια τιμή στον άνθρακα. 

«Στεκόμαστε πράγματι στην άκρη της άβυσσου. Αλλά αν συνεργαστούμε, μπορούμε να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της διαταραχής του κλίματος και να χρησιμοποιήσουμε την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 για να μας οδηγήσει σε μια πιο καθαρή, πιο πράσινη διαδρομή », δήλωσε ο Γκουτέρες.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα της Αυστραλίας Macquarie δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε μειώσει τα περιορισμένα εναπομένοντα ανοίγματα μετοχών και δανεισμού στον τομέα του άνθρακα και όλη η έκθεση στον άνθρακα αναμένεται να μειωθεί έως το 2024, στην τελευταία δέσμευση από μια τράπεζα να σταματήσει τη χρηματοδότηση ορισμένων ορυκτών καυσίμων.

Η Deutsche Bank δήλωσε πέρυσι ότι  τερματίζει τη χρηματοδότηση  νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην άμμο πετρελαίου και στην περιοχή της Αρκτικής, με άμεση ισχύ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Goldman Sachs δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι θα  αρνηθεί να χρηματοδοτήσει  νέα εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αρκτική και νέα ανάπτυξη ανθρακωρυχείων ή εξόρυξη λωρίδων. Οι Wells Fargo  και JPMorgan δήλωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.  


Από την Tsvetana Paraskova


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου