Μπορεί το κοίτασμα του Πρίνου να κλείνει φέτος τα 40 χρόνια ζωής, βιώνοντας την χειρότερη κρίση της ιστορίας του «χτυπημένος» από τον κορωνοϊό, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη για να αποτελεί παράδειγμα για δραστηριότητες σε άλλες χώρες – και, μάλιστα, ένα «πράσινο» παράδειγμα που ίσως ξενίζει, καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα παραγωγής πετρελαίου.
Τον Οκτώβριο, η Energean είχε συνάψει..
με τη ΔΕΗ συμφωνία για την προμήθεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας και στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.Με τη συμφωνία, επιτεύχθηκε ο μηδενισμός στην εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του λεγόμενου Scope 2 (αφορά την ιδιοκατανάλωση ενέργειας) καθώς και ο περιορισμός κατά 45% των ρύπων που εκπέμπονται συνολικά από το συγκρότημα του Πρίνου. Πιο απλά, η συμφωνία απέτρεψε την έκλυση πάνω από 31 χιλιάδες μετρικούς τόννους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Θα «πρασινίσουν» και αρκετά κοιτάσματα στην Ιταλία
Πριν από μερικές ημέρες, με ανάρτησή της στους λογαριασμούς social media που διατηρεί, η Energean γνωστοποίησε ότι ανάλογες συμφωνίες έχουν επιτευχθεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κροατία. Συγκεκριμένα, η Energean απέκτησε διεθνή πιστοποιητικά (International Renewable Energy Certificates) για όλη την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε στα γραφεία της στο Ισραήλ καθώς και στα εργοτάξια που έχουν στηθεί, στο πλαίσιο της ύψους 1,7 δισ. δολαρίων επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish.
Στην δε Κροατία, ανάλογα πιστοποιητικά προμηθεύτηκε η εταιρεία από τον διαχειριστή του συστήματος για τη Βάση Επιχειρήσεων της EDINA (η οποία είναι η 50-50 κοινή επιχείρηση που διατηρεί η Energean με την κροατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΙΝΑ) που φιλοξενεί το control room για τις δύο εξέδρες παραγωγής φυσικού αερίου Izabella Ν και Izabella S στην Αδριατική.
Πηγή της Energean, που ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι ανάλογος σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και για αρκετά κοιτάσματα στην Ιταλία, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης δέσμευσης του ομίλου για εκπομπή μηδενικών συνολικά ρύπων έως το 2050.
Από το insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου