Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Γρηγόρης Στεργιούλης / Ταφόπλακα στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας



 «Υπάρχει σχέδιο αποβιομηχάνισης της χώρας, μπαίνει ταφόπλακα στην εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων και σφραγίζεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας»

Τον κίνδυνο της αποβιομηχανοποίησης και διαιώνισης της ενεργειακής εξάρτησης επισήμανε, μιλώντας..

Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης. 

Όπως είπε υπάρχουν πληροφορίες ότι εξετάζεται από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, η πιθανή επιστροφή των οικοπέδων προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο ελληνικό δημόσιο. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του Νίκου Δένδια στο ARAB NEWS, πως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Ο κ Στεργιούλης ανέφερε ότι το διορισμένο από το Δημόσιο ΔΣ των ΕΛΠΕ θα συζητήσει την πιθανή επιστροφή των οικοπέδων προς το ελληνικό δημόσιο.

«Βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Στεργιούλης. Εξήγησε ότι στην συζήτηση για το θέμα της απανθρακοποίησης - όπου μέχρι το 2050 θα αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα από τις ΑΠΕ –  δεν δίνουμε λύση μακράς πνοής  για παραγωγή     ενέργειας αλλα και για τις ανάγκες των 5 εκατομμυριών κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργολύν στην χώρα. Το κόστος αλλαγής αυτών των κινητήρων είναι 60 δισεκ. Ευρώ, το 1/3 του ΑΕΠ. 

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν θα παράγουμε ή θα εισάγουμε τα ορυκτά καύσιμα. Διευκρίνισε ότι η απανθρακοποίηση μέχρι το 2050 απαιτεί καύσιμα «γέφυρες» όπως το φυσικό αέριο και το αέριο εμπλουτισμένο με υδρογόνο

Από το avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου