Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Κρατάει χρόνια αυτή η μπόχα



Δύσοσμα και δηλητηριώδη... ψέματα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης! Στους δρόμους πάλι οι κάτοικοι με δύο μεγάλες αυτοκινητο-πορείες, σήμερα και την Κυριακή, καθώς κυβέρνηση, φορείς και ΕΛ.ΠΕ., όπως καταγγέλλεται, κωλυσιεργούν όσον αφορά την υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης δυσοσμίας, υπόθεση που εδώ και περίπου μια δεκαετία προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, πιθανώς..

και άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας στον κόσμο που ζει εκεί.

Μόλις το 2017 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πήρε τον τεχνικό εξοπλισμό για να εκτιμήσει την κατάσταση, το 2019 ανακοίνωσε επισήμως αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνώριζαν, ότι δηλαδή πηγή του φαινομένου είναι τα ΕΛ.ΠΕ. και φτάνουμε στο σήμερα όπου, δυο χρόνια μετά, τα έργα επίλυσης του προβλήματος... απλώς αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μαζί με τις χημικές ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία.

Οι κάτοικοι πολλές φορές βγήκαν στους δρόμους, αυτή τη φορά αποφάσισαν όμως να κινητοποιηθούν με αυτοκινητο-πορείες λόγω πανδημίας, βάζοντας μια σειρά ζητημάτων καθένα από τα οποία είναι ένα βέλος στο κάδρο των ευθυνών κυβέρνησης, ΕΛ.ΠΕ. και όλων των αρμοδίων. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

■ Η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛ.ΠΕ. Οφείλεται σε μερκαπτάνες (οργανικές ενώσεις που περιέχουν θείο, θειόλες) που σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ. παρατηρήθηκαν μέχρι και σε εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις από αυτή που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό!

● Η αιτία που οδηγεί σε άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των βιομηχάνων και των εργολάβων. Ετσι εξηγείται το να δίνονται άδειες για βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και άδειες για κατοικίες δίπλα από βιομηχανίες.

● Καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους.

● Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της εταιρείας πως μπήκε εμπόδιο η πανδημία στα έργα που είχαν δεσμευτεί τα ΕΛ.ΠΕ. να υλοποιήσουν επειδή οι εργαζόμενοι απεργούσαν για τα συνεχόμενα 12ωρα και την εντατικοποίηση που διαρκεί ένα χρόνο.

● Ακόμα πιο υποκριτικό είναι να παρουσιάζονται, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσοσμίας, έργα όπως η Αποκατάσταση Παλιών Σκαμμάτων Ελαιωδών Αποβλήτων.

Για το συγκεκριμένο η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δύο εκπροσώπων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαπιστώθηκε για τα έτη 2017 και 2018 διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, αλλά και ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων.

■ Για την όξυνση της δυσοσμίας το διήμερο 21-22/1/2021, τα ΕΛ.ΠΕ. δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους ως υπαίτιους («κάτι έγινε λάθος από τους εργαζόμενους και θα διορθωθεί»).

■ Πέρα από τους δύσοσμους ρύπους, τι μέτρα πήρε η εταιρεία όλες τις προηγούμενες δεκαετίες για τον πολύ σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν, ζήτημα που αφορά πρώτα απ’ όλους τους εργαζόμενους; Κανένα!

Γιατί το βενζόλιο, παρ’ όλο που είναι πιο επικίνδυνο από τις μερκαπτάνες, δεν μυρίζει για να δημιουργεί «αναστάτωση», είναι «αόρατος κίνδυνος».

Οσο η εταιρεία δεν προχωρά στα απαιτούμενα μέτρα και έργα, οι κάτοικοι ζητούν την προσωρινή αναστολή των εργασιών της και παράλληλα διεκδικούν να γίνει επιδημιολογική έρευνα για τις πραγματικές συνέπειες του σοβαρού αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου