Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ο OPEC+ επεκτείνει τις περικοπές πετρελαίου έως τον Απρίλιο - Μικρές εξαιρέσεις για Ρωσία και Καζακστάν

 


Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Ο OPEC+ μείωσε ..

την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, αυτή ανέρχεται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman όσο και ο Αλεξάντρ Νόβακ,  αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, μέλη του OPEC+ και οι δύο, συνέστησαν επιφυλακτικότητα όταν η διάσκεψη ξεκίνησε την Πέμπτη.

"Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης δεν έχει υποχωρήσει", δήλωσε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας. "Θα ήθελα για άλλη μια φορά να μιλήσω για επιφυλακτικότητα και επαγρύπνηση".

Ο Νόβακ επανέλαβε αυτά τα σχόλια σημειώνοντας ότι η αγορά πετρελαίου δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και τα νέα κρούσματα κορονοϊού δημιουργούν ακόμη αβεβαιότητα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και στο Καζακστάν κατά άλλα 20.000 βαρέλια την ημέρα.


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου