Η ζήτηση αργού πετρελαίου αναμένεται να βελτιωθεί σε λίγους μήνες δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amir Nasser αυτήν την εβδομάδα στο CERAWeek της IHS Markit, με τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, την ανατολική Ασία και την Ινδία να δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.
«Η τρέχουσα ζήτηση στην αγορά είναι περίπου 94 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ προσδοκία μας είναι να φτάσουν στα 99 εκατ. το επόμενο έτος. Υπάρχουν βάσιμες..
ενδείξεις για την αισιόδοξη ζήτηση πετρελαίου» συμπλήρωσε.Η γενική εικόνα και η συμφωνία του ΟPEC+
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ομοιόμορφη κατάρρευση σε όλη τη ζήτηση προϊόντων στον τομέα πετρελαίου. Η ζήτηση ντίζελ, για πρώτη φορά, έχει ήδη αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ τα αεροπορικά καύσιμα ήταν ένα από τα πιο αργά προϊόντα για ανάκαμψη σε σχέση με τη ζήτηση, με την ΕΙΑ να αναμένει ότι η μέση ζήτηση καυσίμων αεριωθούμενου αεροσκάφους για το 2022 θα εξακολουθεί να είναι 1,7% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Ωστόσο, ο OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει αυστηρό όριο στην παραγωγή πετρελαίου για τον επόμενο μήνα, εκτοξεύοντας τις τιμές σε μια αγορά που προσδοκούσε επιπλέον προσφορά.
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.
Ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Τέλος, όπως αναμεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που σχολιάζουν την συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνουν ότι η συμφωνία αποτελεί νίκη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία πίεζε επίμονα για το σφίξιμο της στρόφιγγας. Έτσι, ο κόσμος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική μείωση των προμηθειών, υψηλότερα ενεργειακά κόστη και τον κίνδυνο του πληθωρισμού, την ίδια στιγμή που οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί επιτρέπουν στις οικονομίες να αναδυθούν μετά από την κρίση του Covid-19
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου