Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Οι κολοσσοί ENI και Novatek ξεκινούν έρευνες για αέριο και πετρέλαιο στο Μαυροβούνιο

 




Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Αδριατική στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, καθώς η ιταλική ΕΝΙ και η ρωσική Novatek, δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, ξεκινούν ερευνητική γεώτρηση στις νότιες θάλασσες του Μαυροβουνίου για αέριο και πετρέλαιο, σε μια περιοχή που εν πολλοίς είναι..

ανεξερεύνητη αλλά και που εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα.


Ορόσημο για το Μαυροβούνιο

Την Δευτέρα, στην περιοχή έφθασε το γεωτρύπανο Topaz Driller της εταιρείας Vantage για λογαριασμό της ιταλορωσικής κοινοπραξίας που το 2017 ανέλαβε, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, τέσσερα θαλάσσια blocks στην χώρα. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα αλλά και το έγκυρο κλαδικό portal ‘Offshore Engineer’, η Διοίκηση Υδρογονανθράκων της χώρας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο έφθασε στην θέση γεώτρησης έπειτα από ταξίδι 5 ημερών που ξεκίνησε από την Μάλτα, όπου βρισκόταν για εργασίες συντήρησης. Μάλιστα, φαίνεται ότι την ημέρα που η Ελλάδα θα τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Μαυροβούνιο θα ζει ένα δικό του ορόσημο, καθώς η γεώτρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου.

Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 14 ναυτικών μιλιών από τη στεριά, θα ξεπεράσει σε βάθος τα 6,5 χιλιόμετρα και αναμένεται να διαρκέσει από 2 έως 3 μήνες. Ο στόχος αυτής της πρώτης γεώτρησης είναι πετρελαϊκός, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη, πιο κοντά στη στεριά και σε μικρότερο βάθος, η οποία θα έχει ως στόχο την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου.


Ελληνικό χρώμα στις γεωτρήσεις

Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων αναμένονται με ενδιαφέρον όχι μόνο από το Μαυροβούνιο (η νέα κυβέρνηση Κριβοκάπιτς είναι ακόμη πιο ένθερμος υποστηρικτής της έρευνας για υδρογονάνθρακες από την προηγούμενη κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς), όχι μόνο από Ιταλούς και Ρώσους, αλλά και από μια εταιρεία με έντονα ελληνικό «χρώμα». O λόγος για την Energean, εταιρεία εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η οποία έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο με μεγάλη παραγωγή κυρίως φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, αλλά και σε Ιταλία, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο και, βεβαίως, Ελλάδα καθώς και με σημαντικά projects ανάπτυξης στο Ισραήλ, τα οποία σχετίζονται και με τον αγωγό East med.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε από τον Πρίνο και εξακολουθεί να έχει σημαντικά ελληνικά κεφάλαια επενδεδυμένα στο μετοχικό της κεφάλαιο ενώ διευθύνεται από τον κ. Μαθιό Ρήγα, ο οποίος είναι και εκ των ιδρυτών και σημερινών βασικών μετόχων της, έχει αποκτήσει, μέσω της ίδιας διαγωνιστικής διαδικασίας, άδειες για έρευνες σε δύο θαλάσσια οικόπεδα που γειτνιάζουν με αυτά των ENI/Novatek. Στα δύο αυτά θαλάσσια blocks ακριβώς πριν από δύο χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες που κάλυψαν περίπου 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο ανεξάρτητος οίκος NSAI έχει εκτιμήσει ότι είναι δυνατό να φιλοξενούν δυνητικούς πόρους της τάξης των 1,8 τρισεκ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου και 145 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, η Energean βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για να προχωρήσει στην επόμενη ερευνητική φάση, δηλαδή την δική της ερευνητική γεώτρηση η οποία, εφόσον αποφασισθεί, τοποθετείται στην περίοδο 2022-2023. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι μια ανακάλυψη από πλευράς ΕΝΙ/Novatek θα δημιουργούσε ιδιαίτερα θετικές προοπτικές και για το εγχείρημα της Energean. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο είχε ερευνηθεί τελευταία φορά για υδρογονάνθρακες ακριβώς πριν 30 χρόνια, το 1991, χωρίς να ανακαλυφθεί κάποιο αξιοποιήσιμο κοίτασμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι στη Δυτική Αδριατική υπάρχουν ήδη σημαντικές παραγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου (Ιταλία, Κροατία) ενώ σημαντικά κοιτάσματα και παραγωγή υδρογονανθράκων υπάρχουν και στην Αλβανία, σε συνδυασμό με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν εύλογα δημιουργήσει και στο Μαυροβούνιο προσδοκίες για αξιόλογες ανακαλύψεις.


Από το powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου