Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.

 


Σε απόφαση με ισχυρό συμβολισμό κατέληξε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (αρ. 245/2021), απορρίπτοντας την προσφυγή της διοίκησης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά της απεργίας των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή την περασμένη Τρίτη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις διοικητικές υπηρεσίες των ΕΛ.ΠΕ.

Παρότι η απόφαση εκδόθηκε μόλις χθες, Πέμπτη, δύο μέρες μετά..

την απεργία, είναι σημαντική, καθώς το δικαστήριο την έκρινε νόμιμη (δηλαδή σύμφωνη με τις προβλέψεις της συνδικαλιστικής νομοθεσίας) και κυρίως έκρινε ότι δεν είναι καταχρηστική, αποδεχόμενο εμμέσως το εύλογο των αιτημάτων των εργαζομένων για προσλήψεις, κάλυψη των οργανικών θέσεων και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς εξαναγκάζονται σε συνεχή 12ωρα εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής στα διυλιστήρια και τις άλλες μονάδες.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΕΛ.ΠΕ. παρά το γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα κατά της πανδημίας, που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, άνοιξε φωτογραφικό «παράθυρο» εξαίρεσης για εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών (κατά το άρθρο 22 του ν. 1264), τη στιγμή που μία μέρα πριν το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) είχε κηρύξει την απεργία- πιθανότατα η μοναδική που είχε κηρυχθεί πανελλαδικά τις τελευταίες μέρες.

«Η απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη του Σωματείου μας, αλλά και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και του κόσμου της εργασίας, που μάχεται για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η νίκη μας, καθώς δόθηκε και μια επιπλέον μάχη για τη διασφάλιση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης και της δυνατότητάς μας να προβάλουμε τους ισχυρισμούς μας στο Δικαστήριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΠΣΕΕΠ.

Υπογραμμίζει ως μεγαλύτερο κέρδος της δικαστικής απόφασης την απάντηση «στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης, που “ανοίγει” τα δικαστήρια μόνο για τις απεργίες, με στόχο να βάλει “πίσω από τα κάγκελα” όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για να παγιδέψει τους εργαζόμενους στο νέο της αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά».

Σημειώνεται ότι συνολικά στον Ομιλο των ΕΛ.ΠΕ., με επίκεντρο τα τρία διυλιστήρια στη χώρα μας, εργάζονται πάνω από 1.500 εργαζόμενοι και τουλάχιστον 1.000 εργολαβικοί. Εκατοντάδες μεταβαίνουν σε καθημερινή βάση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην επιβαρυμένη Δυτική Αττική, όπου έχουν τις τελευταίες μέρες καταγραφεί και αρκετά κρούσματα Covid-19. Πάντως οι έλεγχοι με rapid test μεταξύ των εργαζομένων είναι εκτεταμένοι και καθημερινοί.

Για την ιστορία, η απόφαση του δικαστηρίου (με δικαστή τον πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Κανάκη) αναφέρει: πρώτον, ότι είναι αβάσιμος ο λόγος της αγωγής των ΕΛ.ΠΕ, ότι η απόφαση για την απεργία είναι παράνομη γιατί ελήφθη από το Δ.Σ. και όχι από Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ. Και δεύτερον, ότι δεν είναι καταχρηστική διότι «δεν αποδείχθηκε ότι η απεργία προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο ή στην ενάγουσα εταιρεία δυσανάλογη βλάβη» κι ακόμη ότι «η επιλογή του χρόνου της απεργίας ανήκει στην αποκλειστική εξουσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης». Εξάλλου- θυμίζει το δικαστήριο για να κάμψει το περί καταχρηστικότητας επιχείρημα- η τελευταία απεργία στα ΕΛ.ΠΕ. έγινε το 2017.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου