Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Συνεργασία Baker Hughes και Horisont Energi για έργο αποθήκευσης άνθρακα στη Νορβηγική Αρκτική

 





Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Baker Hughes συνεργάζεται με τη νορβηγική Horisont Energi για να διερευνήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων από 100 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα κάτω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη 23/3/2021.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) έχει αναφερθεί από..

τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες ενέργειας και τη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες ως κεντρικό στοιχείο στα σχέδια μείωσης των εκπομπών και μετάβασης σε περιβάλλον χαμηλότερου άνθρακα, αλλά η ανάπτυξη ήταν αργή και υπάρχουν λίγα εμπορικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο .

Οι Baker Hughes και Horisont Energi θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη τεχνολογιών μείωσης του άνθρακα - που επιτρέπουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων με σημαντικά μειωμένες εκπομπές CO2 - και για τη μείωση του κόστους και του χρόνου παράδοσης της δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα (CCTS), ανέφεραν, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στο έργο αποθήκευσης άνθρακα Polaris στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Νορβηγίας, το οποίο στοχεύει στην αποθήκευση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων τόνων CO2, ή διπλάσιων των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της σκανδιναβικής χώρας.

Βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το Polaris στοχεύει να έχει το χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης άνθρακα παγκοσμίως, ανοίγοντας το δρόμο για κερδοφόρες εγκαταστάσεις CCTS που δεν εξαρτώνται από κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, ανέφεραν οι εταιρείες.

Αποτελεί επίσης μέρος του έργου Horisont Energi's Barents Blue για την παραγωγή αμμωνίας ουδέτερης από άνθρακα, ενός αερίου που χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές διαδικασίες, στη βόρεια Νορβηγία. Το Polaris δεν είναι το μοναδικό μεγάλης κλίμακας έργο αποθήκευσης άνθρακα στη Νορβηγία. Μια κοινοπραξία εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις Equinor, Shell και Total αναπτύσσει μεταφορά και αποθήκευση άνθρακα στο πλαίσιο του έργου Northern Lights στα δυτικά παράλια της Νορβηγίας.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου