Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Τα Στελέχη της Shell Παραιτούνται εν Μέσω Διαφωνιών για την Ταχύτητα στην Πράσινη Στροφή του Ομίλου



 Η Royal Dutch Shell χτυπήθηκε από την αποχώρηση πολλών στελεχών εν όψει της στροφής της στην καθαρή ενέργεια εν μέσω διαφωνιών για την απόσταση αλλά και την ταχύτητα με την οποία ο γίγαντας του πετρελαίου πρέπει να στραφεί σε πιο πράσινα καύσιμα. Το κύμα των παραιτήσεων έρχεται λίγες εβδομάδες πριν η Shell ανακοινώσει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση. Ορισμένα στελέχη έχουν πιέσει για μια πιο επιθετική αλλαγή στο πετρέλαιο, αλλά η διοίκηση τείνει να πλησιάσει πιο κοντά στην τρέχουσα πορεία της εταιρείας, σύμφωνα..

με τέσσερα στελέχη που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Marc van Gerven, ο οποίος ηγήθηκε των επιχειρήσεων ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης και ξηράς αιολικής ενέργειας στη Shell, ο Eric Bradley, ο οποίος εργάστηκε στο τμήμα διανομής ενέργειας της Shell και η Katherine Dixon, ηγέτης της ομάδας στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση, έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία πρόσφατα.

Η Dorine Bosman, αντιπρόεδρος της Shell για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, αναμένεται επίσης να αποχωρήσει από την εταιρεία. Αρκετά άλλα ανώτερα στελέχη στον τομέα της καθαρής ενέργειας της εταιρείας σκοπεύουν επίσης να παραιτηθούν τους επόμενους μήνες, ανέφεραν δύο άτομα.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν όλες οι κινήσες σχετίζονται με την απογοήτευση για το ρυθμό της αλλαγής, αλλά άτομα με ενημέρωση ανέφεραν ότι υπήρξαν βαθιές διαιρέσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου μείωσης της εξάρτησης της εταιρείας σε σχέση με τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία είχαν επηρεάσει τουλάχιστον μερικά των αναχωρήσεων.

«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πραγματικά αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή», είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές εντάσεις. "Μέρος της απογοήτευσης είναι ότι βλέπετε τις δυνατότητες, αλλά η νοοτροπία δεν υπάρχει ανάμεσα στην κορυφαία ηγεσία για κάτι δραστικό."

Ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως τα βιοκαύσιμα και η ηλιακή ενέργεια «πρέπει να επιταχυνθούν». Ωστόσο, είπε επίσης ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι μια τεράστια γεννήτρια μετρητών και η εταιρεία θα επεκτείνει το τμήμα φυσικού αερίου της. «Θα υπάρξει μέρος για τις δραστηριότητές μας για πολλές επόμενες δεκαετίες», είπε πρόσφατα σε συνέδριο.

Οι αποχωρήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες καθώς προηγούνται της ενημέρωσης της στρατηγικής τον Φεβρουάριο, όταν η Shell αναμένεται να εξηγήσει πώς σκοπεύει να γίνει εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου δέχονται πιέσεις από επενδυτές και περιβαλλοντολόγους, αναγκάζοντας αρκετές - συμπεριλαμβανομένης της Shell - να ανακοινώσουν υποσχέσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές. Αυτή η πίεση αυξάνεται τώρα από τους υπαλλήλους της εταιρείας.

«Δεν ξέρω πώς θα κάνουμε τη μετάβαση χωρίς μια παγκόσμια αλλαγή στη Shell. Δεν έχουμε την κουλτούρα ή το επίπεδο ευελιξίας να το κάνουμε », είπε ένας άλλος γνώστης των εξελίξεων στον όμιλο. "Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε μεγαλύτερες εκκινήσεις."


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου