Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Το Exxon Guyana Well Hits 120.000 Bpd Ορόσημο

 


Το πηγάδι Liza-1 στην υπεράκτια Γουιάνα Stabroek Block αντλεί πετρέλαιο με ρυθμό 120.000 βαρέλια την ημέρα, ανακοίνωσε η Exxon, σε καθυστερημένη επίτευξη του στόχου της για το πηγάδι.

Ο Argus ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Exxon Guyana, Alistair Routledge, δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι από..

τον αριθμό των προβλημάτων εξοπλισμού που αντιμετωπίστηκαν και ότι, λόγω αυτών των ζητημάτων και του Covid-19, η θέση σε λειτουργία του συστήματος ψεκασμού αερίου χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί». Πρόσθεσε ότι το ορόσημο των 120.000 bpd έπρεπε να επιτευχθεί πριν από ένα χρόνο.

Η Exxon, μαζί με τον συνεργάτη της στο Stabroek Block, Hess Corp, πραγματοποίησε 18 ανακαλύψεις εκεί μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, με συνδυασμένες δυνατότητες παραγωγής έως και 750.000 bpd αργού. Η Λίζα Φάση 1, η πρώτη ανακάλυψη, ήδη παράγει και η Λίζα Φάση 2 θα αρχίσει να παράγει το 2022, δήλωσε η Exxon, με ρυθμό 220.000 bpd.

Η εταιρεία έλαβε επίσης πρόσφατα την τελική επενδυτική απόφαση για ένα τρίτο εύρημα - το πεδίο Payara, το οποίο αναμένεται να αντλήσει έως και 220.000 bpd ξεκινώντας από το 2024.

Η Γουιάνα είναι ένας τομέας προτεραιότητας ανάπτυξης για την Exxon, δήλωσε η εταιρεία σε μια πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με τα σχέδιά της για το μέλλον, παρόλο που δεν ήταν όλα ομαλά. Νωρίτερα φέτος, η Exxon αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή στο πηγάδι Liza-1 λόγω του κινδύνου υπερβολικής εκτόξευσης αερίου. Στη συνέχεια, η γεώτρηση σε ένα άλλο υπεράκτιο μπλοκ στην περιοχή απέδωσε απογοητευτικά αποτελέσματα: το φρεάτιο Tanager-1, στο Kaieteur Block, χαρακτηρίστηκε μη εμπορικό ως αυτόνομη ανάπτυξη.

Exxon επίσης γεώτρησης ανοικτής θαλάσσης γειτονικό Σουρινάμ και έχει ήδη κάνει μια ανακάλυψη εκεί, πάρα πολύ. Οι υδρογονάνθρακες ανακαλύφθηκαν στο φρεάτιο εξερεύνησης Sloanea-1 στο Block 52, το οποίο διαχειρίζεται η Petronas της Μαλαισίας με ποσοστό 50 τοις εκατό. Η Exxon διατηρεί το υπόλοιπο ποσοστό 50 τοις εκατό στο μπλοκ. Οι εταιρείες αξιολογούν επί του παρόντος τις δυνατότητες της ανακάλυψης.

Irina Slav για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου