Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η αποθήκευση ενέργειας καθορίζει το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης

 


Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 240% προσδιορίστηκε η αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών που προστέθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Wood Mackenzie και την Αμερικανική Ένωση Αποθήκευσης Ενέργειας. Πέρα όμως από αυτό το θετικό νέο, το κυριότερο χαρακτηριστικό ελπίδας είναι η μακροπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος αναμένεται να βασιστεί στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια για το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής..

του ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκαν προσθήκες αποθήκευσης μπαταρίας 475 MW, σύμφωνα με την Wood Mac και την Energy Storage Association. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χωρητικότητα αποθήκευσης 1,2 GW από το τρέχον έτος. Μέχρι το 2025, αυτό θα αυξηθεί σε 7,5 GW, με τους κύριους κινητήριους μοχλούς να είναι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, αν και η ηλιακή θα είναι ηγετική, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χωρητικότητας.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

Στο μέλλον προβλέπονται πιο ελπιδοφόρα μηνύματα. Η Ένωση Αποθήκευσης Ενέργειας βλέπει την ικανότητα αποθήκευσης 100 GW έως το 2030. Αυτό θα ήταν τεράστια αύξηση στον στόχο 7,5-GW για το 2025 σε μόλις πέντε χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Wood Mac και του ESA, το τρέχον ρεκόρ που έχει τεθεί από την αποθήκευση σε βοηθητική κλίμακα δεν θα διατηρηθεί για πολύ καιρό, καθώς οι προσθήκες συνεχίζουν να έρχονται στο δίκτυο.

Πράγματι, μόνο στην Καλιφόρνια, υπάρχουν τώρα πάνω από 500 MW νέας χωρητικότητας μπαταρίας υπό κατασκευή. Πρόκειται για μια πολιτεία που πληρώνει μερικούς από τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αδυναμία της αποδοτικότητας κόστους

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος αποθήκευσης ενέργειας μειώθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια: σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, το κόστος αποθήκευσης μπαταρίας ανά kWh μειώθηκε από 2.152 $ το 2015 σε 625 $ το 2018 και συνέχισε να μειώνεται από τότε. Όμως, όπως επισημαίνουν οι σκεπτικιστές, δεν έχουν ακόμη εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα, των οποίων το κύριο - ίσως μόνο - πλεονέκτημα έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η παροχή ρεύματος για δύο ώρες είναι επαρκής για μια περιστασιακή διακοπή και με την προυπόθεση ότι ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσά. Οι δεύτερες όμως σκέψεις ξεκινούν όταν η μέγιστη κατανάλωση συμβαίνει σε μια συννεφιασμένη ημέρα. Απάντηση σε αυτό η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Δεν αφορά μόνο τη μείωση του κόστους, αλλά και την αποδοτικότητα, ερευνώνται νέες μπαταρίες, καθώς δεν υφίσταται ενεργειακή μετάβαση χωρίς την αποθήκευση ενέργειας.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου