Στις 15-16/12 έλαβε χώρα με σημαντική επιτυχία το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence».
Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό. Μάλιστα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες από την διεθνή και ελληνική..
επιχειρηματική και χρηματοοικονομική κοινότητα.Το παρών έδωσαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ενέργειας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές του κλάδου, την ενεργειακή μετάβαση και το μέλλον των ΑΠΕ. Ακολουθούν αναλυτικά, όσα είπαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, ο CFO της Μυτιληναίος, Γ. Καλαφατάς, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ της εταιρείας, Γ. Αλεξόπουλος και ο CFO του ΔΕΣΦΑ, Thierry Grauwels.
Αναλυτικά:
Χατζηδάκης: Επενδυτική δυναμική στον ελληνικό ενεργειακό τομέα
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα αγορά, όπου παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυρίες και κύριοι, προσπάθησα να περιγράψω εν συντομία την επενδυτική δυναμική που υπάρχει στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι είστε πεπεισμένοι ότι έχουμε μια σαφή στρατηγική για να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη νέα εποχή της πράσινης μετάβασης. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε τη χώρα μας να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων που θα μεταμορφώσουν την οικονομία μας και θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γ. Στάσσης: Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί νέες δεξιότητες από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
«Διεθνώς, οι επιχειρήσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βρίσκονται σε σημείο καμπής, Ο παραδοσιακός ρόλος τους αλλάζει από την αυξανόμενη πίεση για από-ανθρακοποίηση και στροφή στην πράσινη ενέργεια, την ανάγκη για μεγαλύτερη ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων καθώς και τις νέες ευκαιρίες από τον εξηλεκτρισμό. Το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή ενέργειας γινόταν σε περιοχές εκτός πόλεων και μεταφερόταν στους καταναλωτές. Το περιβάλλον της ενέργειας αλλάζει γρήγορα και οδηγούμαστε σε κατακερματισμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, με άμεση διοχέτευση της παραγωγής στην κατανάλωση. Πρόκειται για αυτό που συχνά αποκαλούμε ως «ενεργειακή μετάβαση», η οποία απαιτεί νέες δεξιότητες από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ μετασχηματίζεται, από μια εταιρεία με σημαντικό λιγνιτικό αποτύπωμα και χαμηλή κερδοφορία, σε μια μοντέρνα, πιο κερδοφόρα εταιρεία, με πιο ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ, βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα μέσα από την ψηφιοποίηση και μια πελατοκεντρική προσέγγιση έτσι ώστε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας προς ένα πιο πράσινο, περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνο και πιο αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο.
Το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον έχει ήδη θέσει τους στόχους για το 2030 περιλαμβάνοντας δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση. Ο στόχος για νέες ΑΠΕ έως το 2030 περιλαμβάνει πάνω από 11 GW νέας ισχύος ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο ενόψει και της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Ευρώπη για επιτάχυνση του σχεδίου με στόχο η μείωση των εκπομπών να προσεγγίσει το 60% μέχρι το 2023. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί διεθνείς αναλυτές, όπως η BNEF και η AFRY, θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη με υψηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά. Η ΔΕΗ, ήδη μετασχηματίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκεται σε μοναδική θέση για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου».
Γ. Καλαφατάς: Βασικός πυλώνας της Μυτιληναίος οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
Η ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αποτελεί βασικό πυλώνα και στόχο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί με την πανδημία του COVID-19 καθώς εταιρίες και κυβερνήσεις στρέφονται σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον.
Η MYTILINEOS επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης μετασχηματίζοντας τον Τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ σε δυο νέους καινοτόμους Τομείς με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη: Τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και Τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES).
Ο Τομέας RSD, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία της MEKTA EGN έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, αναλαμβάνοντας όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας έως πολύπλοκα υβριδικά έργα.
Ο Τομέας SES της MYTILINEOS επίσης με καινούρια οργανωτική δομή εστιάζει πλέον σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπως έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων).
Παράλληλα η MYTILINEOS έχει ενσωματώσει τις αρχές του ESG στην επιχειρηματική της στρατηγική ως όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας και θέτει φιλόδοξους στόχους ώστε τα επόμενα έτη ένα μεγάλο μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας της να προέρχεται από δραστηριότητες με χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
Οι σημαντικές επενδύσεις στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο και η προοπτική ένταξης της συνολικής παραγωγής στο πράσινο αλουμίνιο εντάσσονται στη συγκεκριμένη στρατηγική.
Η MYTILINEOS διαθέτει σήμερα περίπου 0,2 GW ΑΠΕ σε λειτουργία ενώ μέσω του Τομέα RSD έχει αναπτύξει ένα BOT χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 4,3 GW που αφορά έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια: από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έως και έργα που είναι έτοιμα για κατασκευή.
Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης διεθνώς την επόμενη τριετία εκτιμάτε ότι θα ξεπεράσουν τα $7 τρις., ενώ στην EE επενδύσεις τουλάχιστον €1 τρις από το European Green Deal αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τη μορφή όλων των τομέων της οικονομίας».
Αν.Σιάμισιης: Ορόσημο έργο μας το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη
O κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος - Hellenic Petroleum S.A., είπε ότι η πρόσφατη και άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας πυροδότησε μια παγκόσμια επιτάχυνση διαφόρων αλλαγών, επηρεάζοντας πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρά την πρόκληση, η ευρωπαϊκή ατζέντα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τη μετάβαση των μεγάλων ενεργειακών ομάδων σε ένα πιο ποικίλο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του ψηφιακού μετασχηματισμού, παρέμεινε κορυφαία προτεραιότητα για την επίτευξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακού μέλλοντος. Η ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας έχει γίνει αδιαμφισβήτητη, με την ΕΕ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, λαμβάνοντας τολμηρά βήματα προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο έως το 2030.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Petroleum S.A αναγνώρισε ότι απαιτούνται συνεχείς, σαφείς δράσεις από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και μια ρεαλιστική και ολιστική προσέγγιση. Βασικά ζητήματα είναι η κατανόηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, μαζί με την απαιτούμενη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις προς αυτήν τη διαδικασία. Η ψηφιακή καινοτομία είναι επίσης κλειδί για τη μετάβαση της ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς στηρίζει πλήρως τις εταιρείες στην επίτευξη των στόχων τους μέσω της εφαρμογής ψηφιακών λύσεων σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες.
«Στην Hellenic Petroleum, έχουμε ήδη αγκαλιάσει και προωθήσει τέτοιες αλλαγές, επενδύοντας σε καθαρότερες ενεργειακές πρωτοβουλίες και επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Ως βασικός διαμεσολαβητής της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η νέα μας επιχειρηματική στρατηγική, εκτός από τη δέσμευση για συνεχή διασφάλιση του εφοδιασμού της αγοράς και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, εστιάζει τώρα σε στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο που αναπτύσσεται στην Κοζάνη είναι ένα από τα πιο πρόσφατα ορόσημο έργα μας, ξεκινώντας ένα χαρτοφυλάκιο 1,2GW που επεκτείνεται σε 250MW σε λειτουργία έως το 2021. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά 50% την επόμενη δεκαετία. Προχωρώντας σε μια νέα εποχή, η Hellenic Petroleum δημιούργησε επίσης ένα περιφερειακό εργαστήριο για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων με έμφαση στη βιομηχανική επεξεργασία, το εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, τις προσφορές καταναλωτών και τη διαχείριση κινδύνων, διεκδικώντας μια μελλοντική ευκαιρία να ενεργήσει ως περιφερειακός κόμβος της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Τέλος, ο Ανδρέας Σιάμισιης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι, να παραμείνουν δεσμευμένοι σε μια ατζέντα και σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι η απαραίτητη πρόοδος στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων προσαρμόζεται ομαλά στις εθνικές οικονομίες, κοινωνίες και επιχειρήσεις».
Γ. Αλεξόπουλος: Προσυπογράφουμε τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αντιμετωπίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, βελτιστοποιώντας τις βασικές του δραστηριότητες και αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με αυξανόμενη έμφαση σε δραστηριότητες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Ο στόχος μας για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030. Σε όλες μας τις δράσεις, προωθούμε διαρκώς την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στις βιομηχανικές μας δραστηριότητες, εισάγουμε βιώσιμες πρώτες ύλες, αναπτύσσουμε την αξιοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων -όπως χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και πλαστικά - και διερευνούμε την παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου.
Στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, η θυγατρική μας εταιρία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων ισχύος 1.1 GW και στοχεύει, μεσοπρόθεσμα, σε εγκατεστημένη ισχύ 600 MW. Το ισχύος 204 MW φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στη Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής και η ολοκλήρωση του αναμένεται στις αρχές του 2022.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ προσυπογράφει τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050. Με την πρόσφατη ανακοίνωση της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρώπη διατηρεί την πρωτοπορία σε θέματα κλίματος. Πιστεύουμε ότι το κοινωνικό συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα όταν αποφεύγονται οι περιοριστικές επιλογές τεχνολογιών και ακολουθούνται προσεγγίσεις που είναι τεχνολογικά ουδέτερες και επιτρέπουν την βέλτιστη επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας μέσω του ανταγωνισμού. Γιατί, δεν υπάρχει μόνο μια τεχνολογία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένας συνδυασμός τεχνολογιών που περιλαμβάνει τον ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, τα υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, την ηλεκτροκίνηση και, βεβαίως, το πράσινο υδρογόνο».
T. Grauwels: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα
«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά και αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη. «Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε ότι θα επενδύσουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το σημαντικό ποσό αυτής της επένδυσης θα βοηθήσει τον συνεργάτη μας, την ΔΕΗ σε αυτήν την περίπτωση να αλλάξει από άνθρακα σε φυσικό αέριο. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και θα διεθνοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας προς τη Μέση Ανατολή, τοποθετώντας το αέριο ως βασικό καύσιμο μετάβασης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου