Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας βλέπει 2 εκατομμύρια Bpd Αύξηση παραγωγής OPEC + τον Απρίλιο

 



Μια ημέρα μετά ΟΠΕΚ κατέληξαν σε δύσκολη συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου ώθηση από μισό εκατομμύριο βαρέλια καθημερινά από τον Ιανουάριο, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έως τον Απρίλιο, η σωρευτική αύξηση της παραγωγής..

θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Ο συμβιβασμός οφείλεται στο γεγονός ότι σταδιακά θα αυξήσουμε την παραγωγή στο επίπεδο που ορίζεται στη συμφωνία. Προσθέτοντας 500.000 bpd στη συνολική παραγωγή κάθε μήνα κατά το πρώτο τρίμηνο έως τον Απρίλιο, με την επιφύλαξη ανωτέρας βίας, θα φτάσουμε σε επίπεδο αύξησης της παραγωγής στα 2 εκατομμύρια bpd », εξήγησε ο Novak.

Ο ΟΠΕΚ + κατέληξε χθες σε συμβιβαστική συμφωνία για να αρχίσει να προσθέτει 500.000 bpd στη συνολική παραγωγή από τον Ιανουάριο ως μέσο γεφύρωσης ενός διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ των προτεραιοτήτων των διαφόρων μελών του καρτέλ.

Ωστόσο, η συμφωνία θεωρείται ως νίκη για όλα τα μέρη, αν και ορισμένοι υπουργοί του ΟΠΕΚ αντιτάχθηκαν φωνητικά πριν από τη συνεδρίαση για να προσθέσουν σε οποιαδήποτε παραγωγή φοβούμενοι ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει οποιαδήποτε πρόσθετη παραγωγή.

Ήταν η Ρωσία που πρότεινε την επιλογή να προσθέσει μισό εκατομμύριο bpd στη συνδυασμένη παραγωγή αντί να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής 7,7 εκατομμυρίων bpd. Σύμφωνα με δημοσιεύματα , η Μόσχα μοιράστηκε αυτήν την άποψη με έναν από τους πιο ένθετους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ. Το ίδιο το Βασίλειο ευνόησε την επέκταση του τρέχοντος επιπέδου περικοπών

Πράγματι, οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν αβέβαιες παρά την πρόσφατη πληθώρα δυνητικών καλών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια Covid-19 που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 50 $ το βαρέλι από ό, τι ήταν από την αρχή του έτους.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ είναι πιο διχασμένος από ποτέ: ορισμένα μέλη, ιδίως το Ιράκ, δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, η οποία ήταν η αιτία της επιπλέον συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα.

"Πολλή δυσαρέσκεια, πολλή κόπωση μεταξύ πολλών μελών με το να έχουν κάνει τόσο περικοπές τόσο πολύ λόγω του Covid", δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της S&P Global Platts Middle East και του ΟΠΕΚ, Herman Wang. «Και με αυτά τα εμβόλια ίσως στη γωνία, μερικές από αυτές τις χώρες δεν είναι διατεθειμένες να παίξουν μπάλα για πολύ περισσότερο».


Από την Irina Slav για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου