Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Oil Majors Are Eyeing Mexico’s Deepwater Sector

 



Η εξερεύνηση βαθέων υδάτων φαίνεται να είναι το επίκεντρο των μεγάλων επενδύσεων στο Μεξικό στο τρίτο τρίμηνο. Καθώς η κρατική εταιρεία πετρελαίου, η Pemex επικεντρώνεται σε έργα εύκολης εξόρυξης ρηχών νερών, οι ιδιωτικοί παίκτες βλέπουν τις εναλλακτικές λύσεις στα βαθιά νερά.  Διεθνείς εταιρείες εκμεταλλεύονται ..

την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα αποθέματα του Μεξικού, με δύο ερευνητικά έργα από τη Shell και ένα από την China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υδρογονανθράκων του Μεξικού (CNH), η εξερεύνηση των βαθέων και εξαιρετικά βαθιών υδάτων αντιπροσώπευε το 45% των επενδύσεων και το 80% των αποθεμάτων το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εταιρείες διάτρησαν 33 νέα πηγάδια, 30 εκ των οποίων ήταν από την Pemex, το τρίτο τρίμηνο. με την CNH να εγκρίνει 14 νέα πηγάδια. Η εξερεύνηση βαθέων υδάτων σημείωσε επένδυση 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Shell Xochicalco και 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων από το CNOOC. Σύμφωνα με την CNH, η Ameyalli κατέχει 1.318 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (BOE) και η Xochicalco κατέχει 562 BOE, συνολικά το 80% των εγκεκριμένων πιθανών πόρων για εξερεύνηση για το τρίμηνο. 

Σε μια συζήτηση πάνελ από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Bud McGuire, COO της Alpha Deepwater Services, εξήγησε ότι λόγω της ανεξερεύνητης φύσης των βαθέων υδάτων του Μεξικού, ο λόγος επιτυχίας της εξερεύνησης είναι πολύ υψηλός. Ωστόσο, επισημαίνει τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και το πολιτικό περιβάλλον στο Μεξικό ως πιθανά εμπόδια σε αυτήν την εξερεύνηση. 

Εκτός από αυτές τις εξελίξεις, μια επένδυση 207,4 εκατομμυρίων δολαρίων παρατηρήθηκε σε χερσαία έργα, περίπου το 38% των συνολικών επενδύσεων και 92,4 εκατομμύρια δολάρια σε ρηχά νερά, που ισοδυναμούν με το 17 τοις εκατό. 

Οι επενδύσεις έρχονται μετά από μια δύσκολη αρχή του έτους καθώς η παραγωγή σταμάτησε στα 1,67 mbpd και οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020. Λόγω της πανδημίας Covid-19 και της γενικής μείωσης της ζήτησης. Το 2020, για τη βενζίνη, το Μεξικό θα μπορούσε να φτάσει τα 120.000 βαρέλια κάτω από τα επίπεδα του 2019 . Για το ντίζελ, υπάρχει αναμενόμενη μείωση της ζήτησης περίπου 80.000 βαρέλια. 

Μια εκλογή του 2018 από τον Πρόεδρο Lopez Obrador, γνωστή στο Μεξικό ως AMLO, για αύξηση της παραγωγής αργού του Μεξικού στα 2,6mbpd έως το 2024 φαίνεται όλο και πιο απίθανη βάσει αυτών των πρόσφατων στοιχείων. Η πτώση της αγοράς που επέφερε ο Covid-19, καθώς και ο αντίκτυπος πολλών τροπικών καταιγίδων στην εξερεύνηση του Μεξικού Κόλπου, καθιστά την υπόσχεση της AMLO να εμφανίζεται όλο και πιο μακρινή. 

Η Pemex συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος εξερευνητής του Μεξικού Κόλπου, αντιπροσωπεύοντας 112 από τα 130 νέα πηγάδια που τρυπήθηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020. Με την εστίαση σε έργα ρηχού νερού, η εταιρεία στοχεύει στην εξόρυξη αργού αργότερα και οικονομικά.  

Η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί αντιανταγωνιστικές πρακτικές για να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς Pemex, η Alejandra Palacios, επικεφαλής της Cofece, η μεξικανική αντιμονοπωλιακή φύλακα, είπε σε μια webinar στις 6 ης Νοέμβρη. Ο Palacios εξήγησε πώς η Pemex χρησιμοποιεί ρυθμιστικές διακρίσεις για να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων καθυστερημένων αδειών. Με προφανώς 600 άδειες στις αγορές βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αερίου, εν αναμονή έγκρισης από την κανονιστική επιτροπή ενέργειας του Μεξικού. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες στη μεξικανική ρυθμιστική αρχή σχετικά με αυτές τις πρακτικές και την έλλειψη ανταγωνισμού στη μεξικανική αγορά. 

Ωστόσο, με την Pemex να κινείται για να εξερευνήσει ρηχά νερά, αφήνοντας ιδιωτικές εταιρείες να αναπτύξουν έργα στα βαθιά και εξαιρετικά βαθιά νερά του Μεξικού Κόλπου, υπάρχει ελπίδα για μεγαλύτερες ανακαλύψεις και μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά τα επόμενα χρόνια. 

Από τον Felicity Bradstock για το Oilprice.com 


Από το oilprice.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου