Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Το Going Green θα μπορούσε να συντρίψει τη βιομηχανία πετρελαίου του Καναδά

 


Καθώς ο πρωθυπουργός Trudeau αποκαλύπτει το σχέδιό του «καθαρό-μηδέν» για το 2050, είναι σαφές ότι ο Καναδάς εξαρτάται πάρα πολύ από τη βιομηχανία πετρελαίου του.  Το νέο νομοσχέδιο απαιτεί από τον Καναδά να επιτύχει πολλαπλούς στόχους για να επιτύχει τον στόχο του για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 , έναν από τους στόχους της διεθνώς υπογεγραμμένης συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι. Ωστόσο, οι επικριτές..

λένε ότι η χώρα έχει ήδη αποτύχει να επιτύχει τους στόχους της την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας αυτό το σχέδιο υπερβολικά φιλόδοξο. 

Επιπλέον, η Trudeau δεν κατάφερε να παράσχει τους απαιτούμενους πενταετούς στόχους ή να διευκρινίσει πώς ο Καναδάς θα επιτύχει τον στόχο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητά του, καθώς ο προηγούμενος πρωθυπουργός Stephen Harper αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο για να μείνει πίσω στους στόχους της κλιματικής αλλαγής, υπονοώντας πιθανή ποινή δισεκατομμυρίων. 

Ενώ έχει υπάρξει σημαντική πίεση από διεθνή ιδρύματα και ακτιβιστές για να γίνουν πράσινοι, ο Καναδάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να στηρίξει την οικονομία του και να προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Καναδά, επομένως, βλέπουν το πράσινο να αποτελεί απειλή για την οικονομία. 

Ενώ η κυβέρνηση έχει αργήσει να προχωρήσει στους πράσινους στόχους της, οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας πραγματοποιούν τις δικές τους επενδύσεις για να συμβαδίσουν με τις παγκόσμιες τάσεις. Ο γεωλόγος πετρελαίου και φυσικού αερίου Kirsten Marcia, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deep Earth Energy Production (DEEP) εξηγεί , "Εδώ είναι η ειρωνεία που λατρεύω ... Λατρεύω το γεγονός ότι δεν θα γνωρίζαμε καν ότι αυτός ο υπέροχος καθαρός γεωθερμικός πόρος ενέργειας υπήρχε αν ήταν «Για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναζητά ορυκτά καύσιμα». Ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται να οδηγήσει τη χώρα προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνεχίζει να κάνει καινοτόμες εξελίξεις και να επεκτείνει τις τροχιές τους. 

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια bpd το 2019. Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, καθιστώντας τη βιομηχανία ζωτική για την παγκόσμια κατανάλωση. 

Ωστόσο, η χώρα επλήγη σοβαρά από τις πρόσφατες περικοπές στον τομέα της ενέργειας. Με το 37% των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά να αναφέρουν μόνιμες απολύσεις, ως αντίδραση στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου λόγω πανδημίας και 43.000 απώλειες θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο, οι πετρελαϊκές περιοχές αγωνίζονται να ανακάμψουν. 

Παρά την εξάρτηση της χώρας από τη βιομηχανία πετρελαίου, ο Καναδάς Ρυθμιστής Ενέργειας αναμένει μια πιο επιθετική αλλαγή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την επίτευξη των στόχων καθαρού μηδενικού. Με το σημερινό του ρυθμό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να καλύψουν περίπου τα δύο τρίτα των πηγών ενέργειας τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ορισμένες νέες πολιτικές για τον περιορισμό αυτής της τάσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υψηλότερους φόρους άνθρακα και μειωμένους φόρους για παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα πλήξει σκληρά τον ενεργειακό τομέα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και ένα αρχικό πλήγμα για την οικονομία πριν αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίπεδο όπου θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. 

Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου δυσοίωνες, καθώς ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους καναδικούς εργολάβους γεωτρήσεων αναμένει αύξηση 14% στον αριθμό των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά το 2021. Περίπου 3.771 πηγάδια αναμένεται να τρυπηθούν το 2021, έως 475 από το 2020 Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Καναδά να επιστρέψει από την πανδημία του. Ωστόσο, ο Trudeau θα πρέπει να σκεφτεί πώς να προχωρήσει με την πολιτική του καθαρού μηδενός εάν θέλει να σταθεροποιήσει την οικονομία και την απασχόληση των πετρελαϊκών περιοχών της χώρας.


Από τον Felicity Bradstock για το Oilprice.com


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου