Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Νορβηγία: Ακτιβιστές πηγαίνουν την κυβέρνηση στην Δικαιοσύνη για το “σκάνδαλο” της εξόρυξης πετρελαίου


Μία πολύ ενδιαφέρουσα δικαστική διαμάχη διαδραματίζεται στην Νορβηγία, όπου η Greenpeace και νεαροί ακτιβιστές προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης, για την απόφαση να διευρύνει την εξόρυξη πετρελαίου στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε στις 4 του μήνα και η εκδίκαση θα κρατήσει για επτά ημέρες, με τους ενάγοντες να ελπίζουν πως μία θετική απόφαση θα αποτελέσει “οδηγό” για ανάλογες μελλοντικές υποθέσεις προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι ακτιβιστές τονίζουν ..

πως η εξόρυξη πετρελαίου θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, η οικονομική.

Συγκεκριμένα, φέρνουν στην Δικαιοσύνη στοιχεία που δείχνουν πως η αδειοδότηση εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, με ελλιπή τεκμηρίωση και συγκεκριμένα με την κυβέρνηση να αποκρύβει στοιχεία που έδειχναν πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα ήταν ζημιογόνος και λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και θα την πλήρωναν τελικά οι φορολογούμενοι. Η απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Σε ανάρτησή της η Greenpeace της Νορβηγίας γράφει: “Είμαστε ήδη στην δεύτερη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ευχαριστούμε τόσο πολύ για την στήριξή σας, με καλά λόγια, με κοινοποιήσεις, με χρόνο που διαθέσατε, με γνώσεις, με υπογραφές, δωρεές και αφοσίωση. Δεν θα φτάναμε ως εδώ, χωρίς την στήριξη που λαμβάνουμε από εσάς”.

“Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα”

O Frode Pleym, επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, αναφέρει πως η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο στον οποίο δεσμεύτηκε το 2015 να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν συνεχιστεί η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου. “Αν δεν αναλάβουμε δράση, θα παραβιάσουμε τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού και του δικού μας Συντάγματος, για τον λόγο αυτό είμαστε πίσω στο δικαστήριο. Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα”, τονίζει. Ζητούν να σταματήσουν όλες οι εργασίες εξόρυξης στην Αρκτική, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τις επικίνδυνες επιπτώσεις του πετρελαίου που εξάγει”. Σημειώνεται πως η Νορβηγία βρίσκεται στην κατάταξη της International Energy Agency ως ένας από τους “μεγαλύτερους ενεργειακούς ρυπαντές του πλανήτη”.








“Σκανδαλώδεις πληροφορίες”

Η Greenpeace Νορβηγίας, κινείται νομικά και στην βάση της αποκάλυψης ότι το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από το Κοινοβούλιο και τους πολίτες, ώστε να εγκριθεί το άνοιγμα νέων πετρελαϊκών οικοπέδων στην Θάλασσα Μπάρεντς. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η δραστηριότητα αυτή, θα προκαλούσε απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων για την Νορβηγία.

“Το Κοινοβούλιο εξαπατήθηκε και έλαβε μία απόφαση με λάθος στοιχεία. Οι πληροφορίες που αυτή τη στιγμή έρχονται στο φως, επτά χρόνια αργότερα, είναι σκανδαλώδεις. Η Νορβηγία μπορεί να χάσει δισεκατομμύρια με την δραστηριότητα αυτή και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό” δήλωσε ο Pleym.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Greenpeace

Η θέση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο γενικός εισαγγελέας Fredrik Sejersted δήλωσε πως η αδειοδότηση βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με “επαγγελματικές, διοικητικές, πολιτικές” διαδικασίες, ενώ υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν νόμιμες τις άδειες που δόθηκαν για εξορύξεις σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, το 2013 και το 2016.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Greenpeace

Από το flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου