Η Αμερικανική εταιρεία Monsanto είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ζιζανιοκτόνο Round-Up, το οποίο βασίζεται στην γλυφοσάτη (glyphosate), μια ουσία που καταχωρήθηκε πρώτη φορά το 1974. Επειδή όπου πέφτει το Round-Up δεν φυτρώνει τίποτα, η Monsanto ανέπτυξε και γενετικά τροποποιημένα φυτά, που να επιβιώνουν στη γλυφοσάτη. Οι γεωργοί στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική εκτίμησαν ιδιαίτερα το πόσο αποτελεσματικό ήταν στην εξόντωση των ζιζανίων το νέο προϊόν κι η Monsanto γιγαντώθηκε. Αλλά όλα..
τα ωραία πράγματα έχουν κι ένα τίμημα και πολλές χιλιάδες γεωργοί μήνυσαν τη Monsanto, κατηγορώντας το Round-Up ως καρκινογόνο.Το Σεπτέμβριο 2016 ο Γερμανικός γίγαντας των χημικών Bayer, γνωστός για την ασπιρίνη, έδωσε 66 δισ. δολάρια μετρητά κι απέκτησε την Monsanto. Ωστόσο, μαζί με την εταιρεία απέκτησε και τις χιλιάδες μηνύσεις. Τον Ιούνιο 2020 η Bayer ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία-συμβιβασμό να πληρώσει 9,1 έως 9,8 δισ. ευρώ για τη διευθέτηση της τρέχουσας και την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών δικαστικών διαφορών κατά της Monsanto σχετικά με το Round-Up. Η διευθέτηση περιλαμβάνει περίπου το 75% των υποθέσεων, (περίπου 125 χιλιάδες υποθέσεις), κάποιες εκ των οποίων ήταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση, γι' αυτό και το εύρος στο προς καταβολή ποσό. Στη Wikipedia αναφέρονται κι άλλες, προγενέστερες περιπτώσεις καταβολής αποζημιώσεων στις ΗΠΑ σε απαιτήσεις για πρόκληση καρκίνου.
Το κατά πόσο το Round-Up είναι καρκινογόνο φαίνεται να είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο, καθώς μόλις το 2017 η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει αποδώσει το χαρακτηρισμό "not likely to be carcinogenic to humans". Στην ΕΕ ωστόσο χώρες όπως Γαλλία, Δανία, Τσεχία, Ολλανδία, Αυστρία έχουν νομοθεσία κατά της χρήσης του, καθώς το 2015 μια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (International Agency for Research on Cancer, IARC) κατέληξε πως η γλυφοσάτη είναι δυνητικά καρκινογόνα ("probably carcinogenic to humans (Group 2A))" (διαπίστωσε πως υπάρχουν "περιορισμένες" αποδείξεις για καρκινογόνα δράση σε ανθρώπους, με θετική συσχέτιση για non-Hodgkin λύμφωμα και "επαρκείς" αποδείξεις για καρκινογένεση σε πειραματόζωα).
Έχοντας "καθαρίσει" με τις απαιτήσεις πληρώνοντας, η Bayer περιμένει εναγωνίως την έγκριση χρήσης της γλυφοσάτης στην ΕΕ γύρω στα τέλη του 2022: η γλυφοσάτη παράγεται σε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους και χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες σκευάσματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο τέλος Σεπτεμβρίου μέλος του ΔΣ της Bayer έδωσε συνέντευξη στη die Welt και μεταξύ άλλων είπε πως "Glyphosat ist ein Mittel, das die Landwirtschaft klimaneutraler macht" (η γλυφοσάτη είναι ένας παράγοντας που κάνει τη γεωργία πιο ουδέτερη κλιματικά). Αν τυχόν νομίζετε πως αυτή είναι μια μεμονωμένη άποψη, κάνετε λάθος, είναι η επίσημη άποψη της Bayer: το Δεκέμβριο 2019 ο επικεφαλής του λόμπι της Bayer στις Βρυξέλλες, ένας πρώην βουλευτής των Πρασίνων, σε συνέντευξη στη Handelsblatt το είπε ξεκάθαρα "Glyphosat ist gut fürs Klima" (η γλυφοσάτη είναι καλή για το κλίμα) κι "αν η ΕΕ θέλει να περιορίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030, πρέπει να εγκρίνει την επόμενη γενιά φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που είναι αποτελεσματικά σε ακόμη μικρότερες ποσότητες".
Για χρόνια οι Πράσινοι κι οι εδώ συνοδοιπόροι τους, σαν το Σύριζα και τη ΝΔ, έχουν κατασυκοφαντήσει το λιγνίτη ως δήθεν καρκινογόνο, την ώρα που στην Ελλάδα έχει ανακοινωθεί κατ' επανάληψη σε ιατρικά συνέδρια πως πρώτοι νομοί σε καρκίνο είναι Δράμα, Κιλκίς, Καρδίτσα, Γρεβενά και στην Ευρώπη πολύ ψηλά είναι η Νορβηγία, που δεν έχει καν κάρβουνο. Τώρα, οι ίδιοι μας λένε "φάτε τη -δυνητικά καρκινογόνα με τη "βούλα" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- γλυφοσάτη, είναι καλή για το κλίμα".
Τι πιστεύετε, στη Γερμανική ΕΕ η γλυφοσάτη θα ξεπλυθεί "με μπλε και πράσινους κόκκους" ή όχι; Λέτε να επιμείνουν οι Γάλλοι στην απαγόρευση; Είναι πολλά τα λεφτά που έδωσαν οι Γερμανοί για τη Monsanto (μετοχές κι αποζημιώσεις) κι όταν πρόκειται για λεφτά οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να χάνουν, το πολύ-πολύ να μη τη χρησιμοποιήσουν στη Γερμανία. Και, φυσικά, μετά το ξέπλυμα της γλυφοσάτης θα μας έλθουν και τα γενετικά τροποποιημένα φυτά τους: όπου πέφτει το Round-Up, δεν ξαναφυτρώνει τίποτα!
Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχετε αμφιβολίες: όταν είναι να ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, είναι πάντα πρόθυμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου