Αύριο Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, θεμελιώνεται το έργο κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα, αυτό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Το έργο, συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ και συνολικής δυναμικότητας 204 μεγαβάτ, θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας, θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως και θα περικόψει την εκπομπή 300 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το φιλόδοξο σχέδιο των ΕΛΠΕ είναι το πρώτο του είδους του, αφού, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, μέλλουν να ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα..
στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του για ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος 600 μεγαβάτ έως το 2025.Στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον φιλοδοξα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται αυξημένο ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, σε σημείο ώστε, έως το 2030 να καλύπτουν το 35% της συνολικής κατανάλωσης από 18%, σήμερα, και μέχρι το 64% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, από το γλύσχρο 25%, σήμερα. Όπερ σημαίνει ότι σε μια δεκαετία από τώρα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελούν τη κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπορευθεί με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), προωθώντας, ακόμη και ...κάπως εσπευσμένα, σχέδια για τον πράσινο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας, και την απομάκρυνση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον βρώμικο και ακριβό λιγνίτη.
(χάρτης ερευνών φυσικού αερίου στον ελληνικό και κυπριακό χώρο)
Παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άτεγκτος φρουρός της πολιτικής για την απανθρακοποίηση, σε μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα του κυβίστηση, δέχτηκε να συμπεριλάβει στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και ορισμένα έργα ορυκτών καυσίμων, προκαλώντας εγκεφαλικά στους ενοίκους του κτηρίου Μπερλεμόντ, στις Βρυξέλες, οι ιθύνοντες της ελληνικής πολιτικής τάξης μοιάζουν να αποστρέφονται τα κελεύσματα της λογικής των πραγμάτων, δίνοντας την εντύπωση πως έχουν αποφασίσει να θέσουν με διάφορες προφάσεις, στο περιθώριο, τη δυνατότητα της χώρας να αυτοτροφοδοτηθεί κυρίως με φυσικό αέριο που όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, βρίθει στο βυθό των ελληνικών θαλασσών. Στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζουν οι ειδήμονες, κρύβεται ένας «αμύθητος θησαυρός», από τον οποίο στην Ελλάδα, φέρεται να αναλογούν τουλάχιστον 27 τρισ. κυβικά μέτρα φ. αερίου!
Είναι ενδεικτική της κάποιας αμηχανίας που διακρίνει την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για το εάν τέθηκε θέμα να παγώσουν οι έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε ελεύθερα θαλασσοτεμάχια, μετά την αποκάλυψη του απελθόντος επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Γιάννη Μπασιά, ότι τον Αύγουστο του 2019 παρέδωσε έτοιμο σχέδιο προκήρυξης και διαγωνισμού θαλασσοτεμαχιών στον νυν υπουργό ΠΕΝ ο οποίος έδωσε -υποτίθεται - εντολή να «παγώσουν».
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι έχει συμβεί ανάλογο περιστατικό και τόνισε πως η χώρα «διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της να προχωρήσει, εφόσον το κρίνει, στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον, εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες.»
Επί του παρόντος, στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021, ξεκινούν, όπως έγινε γνωστό, από την ανάδοχο κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, οι γεωφυσικές έρευνες στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ενημέρωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα στελέχη των τριών εταιρειών τους αρμοδίους της Περιφέρειας Κρήτης.
Ωστόσο, το μικρό και αβέβαιο αυτό βήμα δεν στέκεται ικανό να άρει το ενδιαφέρον από τον μεγάλο στόχο: την απολιγνιτοποίηση. Μετά δε και τα εύσημα που καταφθάνουν σωρηδόν από τις Βρυξέλες, για την «τόλμη» και την «εξυπνάδα» της κυβέρνησης να προχωρήσει πρώτη από όλους τους εταίρους της στην Ε.Ε. στην απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, οι φωνές που καλούν για σύνεση – τουλάχιστον – στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το αφήγημα που έχει στηθεί ότι, δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να γίνει το πρότυπο της απολιγνιτοποίησης, όταν αρκετές άλλες χώρες-μέλη εξακολουθούν να παραμένουν προσδεδεμένες στο άρμα του άνθρακα μοιάζει να αποκτά τη δική του ακαταμάχητη δυναμική.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο αυτό, δεδομένων των αντιδράσεων σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και συνδικαλιστών, έκανε αρχικά λόγο στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. «Έχει γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από τον κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει την ευθύνη σύνταξης αυτού του σχεδίου, από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Στόχος είναι να έχουμε ένα σχέδιο συνεκτικό, το οποίο να έχει εξηγηθεί και συζητηθεί αναλυτικότατα με την τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις. Υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει μεμονωμένη αντίδραση σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη και δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί. Όχι μόνο γιατί είναι περιβαλλοντικά ορθή, αλλά γιατί είναι οικονομικά ορθή. Οι λιγνιτικές μονάδες, αυτές που λειτουργούν σήμερα και όταν λειτουργούν, βάζουν «μέσα» τη ΔΕΗ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, γιατί πολύ απλά είναι πάρα πολύ ακριβές, εκεί που έχουν πάει τα δικαιώματα των ρύπων. Είναι μία απόφαση που έχει και οικονομική και περιβαλλοντική λογική», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στο πολύ σοβαρό θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν.
«Είναι ένα στοίχημα προσωπικό για εμένα, ένα στοίχημα συνολικά για την Κυβέρνηση. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα αυτό. Και πρέπει να σας πω, επίσης, ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο κεντρικό αφήγημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μας δίνει πάρα πολλούς πόντους…Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Και νομίζω ότι αυτό μας το ζητάει κυρίως η νεότερη γενιά, αυτή η οποία θα κληθεί να ζήσει με τις επιπτώσεις πολιτικών που κοιτάνε μόνο το σήμερα και δεν κοιτάνε το αύριο και το μεθαύριο», πρόσθεσε.
Κατόπιν όλων τούτων, γίνεται σαφές ότι η όλη συζήτηση στην χώρα αφορά αποκλειστικά στην ενεργειακή μετάβαση, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί μόνον με την εφαρμογή των στόχων και δη των φρέσκων που ανακοινώθηκαν προ ημερών από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Κομισιόν, για την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων από 40%, στο 55%. Ο τελικός στόχος, όπως γίνεται αντιληπτό από τα συμφραζόμενα είναι η πλήρης απανθρακοποίηση και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από πηγές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Άλλωστε, για τους πολιτικούς σχεδιαστές, το 2050 είναι πολύ κοντά και η πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας είναι αναγκαία και εφικτή. Το κατά πόσο η επόμενη ημέρα για την χώρα θα περιλαμβάνει και επενδύσεις στις υποδομές φυσικού αερίου ή άλλες εναλλακτικές επιλογές, μέλλει να φανεί.
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου