Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε πώς η άσφαλτος επιβαρύνει την ατμόσφαιρα

 


Τα δευτερογενή οργανικά αερολύματα, όπως αυτά που παράγει η άσφαλτος, τείνουν να γίνουν ολοένα σημαντικότερος παράγοντας παγκοσμίως στη δημιουργία μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) με διάμετρο μικρότερη των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα και να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία.

Η άσφαλτος, που βρίσκεται τόσο στους δρόμους όσο και στις..

στέγες των σπιτιών ως μόνωση, εκπέμπει χημικές ουσίες που επιβαρύνουν τη ρύπανση του αέρα σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι αποτελεί σημαντική πηγή ρυπαντών της ατμόσφαιρας, ιδίως κατά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Γιέιλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντρου Γκέντνερ, διαπίστωσαν ότι η άσφαλτος στους δρόμους και στις στέγες παράγει πολύπλοκα μίγματα οργανικών ουσιών με βάση τον άνθρακα, μεταξύ των οποίων επικίνδυνους ρύπους.

Οι εκπομπές της ασφάλτου διπλασιάζονται όταν η θερμοκρασία τους αυξάνει από τους 40 στους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι.

Τα πειράματα των ερευνητών, οι οποίοι θέρμαναν την άσφαλτο σε διάφορες θερμοκρασίες, έδειξαν ότι όταν αυτή εκτίθεται ακόμη και σε μέτρια ηλιακή ακτινοβολία -όπως εκείνη που παρατηρείται το καλοκαίρι με τη λιακάδα- οι εκπομπές των οργανικών ουσιών αυξάνονται έως κατά 300%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα στις περιοχές με εκτεταμένη ασφαλτόστρωση, όπως στις πόλεις, ιδίως στη διάρκεια των ζεστών ημερών με ηλιοφάνεια. Η σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, που οδηγεί σε αντικατάσταση των κινούμενων με βενζίνη και πετρέλαιο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ρύπανσης από τα οχήματα, αλλά και πάλι δύσκολα δεν θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

Από το pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου