Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Νέες σεισμικές έρευνες από εταιρείες-κολοσσούς στην Αίγυπτο, στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ελλάδα

 


Νέες σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια από τις δυτικές μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εταιρείες-κολοσσοί του κλάδου των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής EGAS που επικαλείται ο αιγυπτιακός οικονομικός τύπος.

Τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα οποία στοχεύουν οι εν λόγω εταιρείες βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μόνη εκκρεμότητα που απέμενε ήταν η κύρωση από το..

κοινοβούλιο της Αιγύπτου των συμφωνιών έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών και του αιγυπτιακού κράτους.

Τις έρευνες στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει η Αίγυπτος έχουν αναλάβει οι Total, Exxon Mobil, BP και Royal Dutch Shell.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ενώ οι σχεδιασμοί των εταιρειών προβλέπουν περαιτέρω έρευνες το πρώτο εξάμηνο του 2021 και –σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα και κριθούν ικανοποιητικά- ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από το 2022.

Καταλύτης για νέες έρευνες υδρογονανθράκων η συμφωνία με την Ελλάδα

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ εκτιμάται ότι επιδρά θετικά στο επικαιροποιημένο ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών, όπως εξάλλου είχε συμβεί αντίστοιχα και με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Κύπρο η οποία, σύμφωνα με επισημάνσεις του αιγυπτιακού τύπου, «διευκόλυνε την πρόοδο των εργασιών έρευνας υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, οδηγώντας μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr το 2015».

Σε αυτή τη βάση, όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, η συμφωνία με την Ελλάδα «θα βοηθήσει την Αίγυπτο να προκηρύξει πρόσθετους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυσικό αέριο».

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου