Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ρυθμίσεις για εργασιακά θέματα με το νέο νομοσχέδιο. Δώρο Χριστουγέννων 2020, μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολή συμβάσεων εργασίας, επίδομα ανεργίας εποχικών, άδεια ειδικού σκοπού κ.α.

 


Διατάξεις που αφορούν το δώρο Χριστουγέννων 2020, τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, την αναστολή συμβάσεων εργασίας, το επίδομα ανεργίας, άδειας ειδικού σκοπού, περιέχει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη βουλή για την κύρωση  δύο ΠΝΠ του Αυγούστου κλπ

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι παρακάτω ρυθμίσεις για εργασιακά θέματα στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού:

Αναπλήρωση χρόνου απουσίας του εργαζόμενου από την εργασία του, λόγω του κατ’ οίκον περιορισμού του με σκοπό την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού

Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται..

σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, προληπτικά για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπορεί να καθορίσει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτό, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Εάν δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή της εργασίας, τότε ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα την ημέρα σε άλλες εργάσιμες ημέρες, μετά τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών από τις εργάσιμες ώρες που παρέμεινε σε περιορισμό ο εργαζόμενος

Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, ενώ ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αυτό της αναπλήρωσης καμία αμοιβή ή προσαύξηση.

Ισχύει από 1/9/2020.

Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID -19

Οι εργαζόμενοι γονείς, σε περίπτωση ασθένειας από τον κορωνοϊό, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων, νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς αυτών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και περισσότερο σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή είναι ανεξάρτητη από άλλες δικαιούμενες άδειες.

Οι γονείς κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής λαμβάνουν αποδοχές, κατά τα δύο τρίτα  από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από το κράτος. Για τη χορήγησή της δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχικά εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα

Ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Η διάρκεια εφαρμογής του μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” επεκτείνεται μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά για τον μήνα Οκτώβριο

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού,  των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.  Στους εργαζόμενους αυτούς αυτούς παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι συμβάσεις εργασίας εργαζόμενων στις παραπάνω επιχειρήσεις οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού  είναι για το χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 31/10/2020 οι:

α) Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως 15/10/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

β) Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ.

γ) Οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών και διαθέτουν ταυτότητα ξεναγού.

Οι προαναφερόμενοι, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534,00 ευρώ ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, απαιτείται υποβολή υπεύθυνης δήλωσης  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Ρυθμίσεις για εργαζόμενους εποχικών επιχειρήσεων που δεν επαναλειτουργούν

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν θα επαναλειτουργήσουν για όλη την περίοδο από 1/6/2020 έως 30/9/2020 ή μέρος αυτής είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την πληρωμή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη) υπολογιζόμενου επί του ποσού των 534,00 ευρώ για είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια ασφάλισης και με πακέτο κάλυψης το ίδιο που είχαν ασφαλιστεί στην προηγούμενη μισθολογική περίοδο. Για μικρότερη περίοδο καταβάλλεται αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534,00) με αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.

Παράγεται ΑΠΔ με βάση τα Πληροφοριακά Συστήματα και τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας, του e-ΕΦΚΑ, του Ο.Α.Ε.Δ. και των λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Η ΑΠΔ για την περίοδο από 1/6/2020 έως 20/9/2020 υποβάλλεται ως αυτοτελής μέχρι 31/12/2020, τελική ημερομηνία καταβολής και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς υπολογισμό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Μετά την 1η Οκτωβρίου 2020 oι παραπάνω δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια  και το Υπουργείο Εργασίας αποστέλλει σχετικό αρχείο στον Ο.Α.Ε.Δ. για τους δικαιούχους του εποχικού επιδόματος ανεργίας.

Τρόπος καταβολής δώρου Χριστουγέννων 2020

Οι επιχειρήσεις  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων 2020 κανονικά έως 21 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις αυτές τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020, το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, αναλόγως της διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Στην περίπτωση κατά την οποία η  σύμβαση των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις τίθεται σε αναστολή, το ποσό δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από το κράτος και υπολογίζεται  επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Υπερωριακή απασχόληση χωρίς έγκριση

Έως και 31/12/2020, εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, μπορούν να τους απασχολήσουν επιπλέον υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας, η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια εργασίας.

Εκκίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου

Με το άρθρο δέκατο τέταρτο της από 1/5/2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το ν. 4690/2020, προστέθηκε παρ. 9 στο άρθρο 103 του ν. 4172/2013, με την οποία καθορίστηκαν οι προθεσμίες που αφορούν στη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020. Με τη προτεινόμενη διάταξη καθορίζονται νέες προθεσμίες που αφορούν στην ανωτέρω διαδικασία.

Από το ergasiaka-gr.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου