Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Τα 12 νμ και η Σημασία τους για την Εκμετάλλευση των Εγχώριων Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

 


Το τελευταίο διάστημα και ενώ εντείνεται η Ελληνο-Τουρκική διένεξη για τον έλεγχο των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής  επιστημονικής και επιχειρηματικής ελίτ, υπό την πίεση της καθημερινής πλύσης εγκεφάλου από τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ  που έχουν ενστερνισθεί το λαοπλάνο αφήγημα του  περιβαλλοντολογικού λόμπι  και της ΕΕ περί Κλιματικής Αλλαγής, έχει απορρίψει τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αναπτύξει τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα διαθέτει

Υπό το πραγματικά έωλο επιχείρημα ότι..

τα αυτά (τα κοιτάσματα) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μήνες; χρόνια;) δεν θα χρειάζονται  αφού όλη η χώρα θα κινείται πλέον με ηλεκτρισμό που θα παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.  

Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αφού πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 65% των ενεργειακών αναγκών της χώρας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια. Ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 50% η και στο 45% καθώς θα διαφοροποιείται σταδιακά το ενεργειακό ισοζύγιο με την είσοδο των ΑΠΕ, του υδρογόνου και την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Με το φυσικό αέριο να αναδεικνύεται ως το καύσιμο κλειδί που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Άρα, καθώς θα προχωρεί η απολιγνιτοποίηση θα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ενώ παράλληλα θα αναπτύσσεται το δίκτυο σε όλη την χώρα. Κάτι που ήδη συμβαίνει αφού το ποσοστό συμμετοχής του φ. αερίου  στην ηλεκτροπαραγωγή έχει  ξεπεράσει το 40% (από λιγότερο του 20% που η το για πολλά χρόνια) ενώ η συνολική ετήσια κατανάλωση στην χώρα ξεπέρασε τα 5,0 δισεκ. κυβ. μέτρα με προοπτική μέχρι το 2030 να φθάσει τα 10,0 δισεκ. κυβ. μέτρα. 

Με δεδομένο ότι το σύνολο (100%) των ποσοτήτων φ. αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα εισάγεται μέσω αγωγών (από Ρωσία, Τουρκία, Αζερμπαιτζάν) και μέσω LNG ( Αλγερία, Κατάρ, Νορβηγία, ΗΠΑ, κα) και ενώ θα αυξάνεται η κατανάλωση, η χώρα μας έχει κάθε λόγο να θέλει να αναπτύξει και να εκμεταλλευθεί τις σημαντικές ποσότητες αερίου που ευρίσκονται παγιδευμένες στα διάφορα κοιτάσματα τόσο στα βαθιά  νερά του Ιονίου και νότια της Κρήτης αλλά και σε πολλές παράκτιες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Βόρειο  Ελλάδα (Θερμαϊκός, Κόλπος Ορφανού, Ανατολικά της Θάσου, Σαμοθράκη κα) Για αυτό η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 νμ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 26/8 (βλέπε εδώ) αρχικά στην Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα, έχει τεράστια σημασία από την άποψη των δυνατοτήτων που δημιουργούνται πλέον για την αξιοποίηση των παράκτιων κοιτασμάτων αφού αυτά πλέον θα ευρίσκονται σε χωρικά ύδατα όπου η Ελλάδα θα εξασκεί  πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα και ασφαλώς δεν απαιτείται καθορισμός ΑΟΖ. 

Όπως αναφέρουμε στο σύγγραμμά μας "Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση" (Εκδόσεις Αίολος, 2019, βλέπε σελ. 897-898) “Λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γεωμορφολογία της Ελλάδος και τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας για την τοποθεσία γνωστών και πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με μεγάλο μέρος τους να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. προσφέρει άμεση κάλυψη και καθιστά τα περισσότερα από αυτά τα κοιτάσματα προσβάσιμα και κατοχυρωμένα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι, ολόκληρες περιοχές όπως λχ. Θερμαϊκός Κόλπος, Κόλπος του Ορφανού, ανατολικά της Θάσου και πέριξ της Σαμοθράκης, ο Πατραϊκός Κόλπος, ΒΑ της Κέρκυρας περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή έχουμε ισχυρές ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων, περιέχονται αίφνης σε καθεστώς εθνικής κυριαρχίας. Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν το πετρελαϊκό δυναμικό των περιοχών που θα περιέλθουν εντός της δικαιοδοσίας των 12 ν.μ. στο 60%του συνολικού δυναμικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοπιθανών περιοχών που θα καλυφθούν από μία ενδεχόμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δηλαδή μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των προς εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε εθνική κλίμακα. Στους 

Χάρτες 1 (α) και 1 (β) παρουσιάζεται η εικόνα στο Αιγαίο με χωρικά ύδατα στα 6 ν.μ και στα 12 ν.μ. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι εμφανέστατο! »




Χάρτης 1(α) και 1(β): Ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς και με επέκταση στα 12 ν.μ. Με την επέκταση στα 12 ν.μ. αυξάνεται θεαματικά η επιφάνεια των χωρικών υδάτων όπου η Ελλάδα μπορεί να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στα 12 ν.μ. ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές ενοποιούνται και έτσι ενισχύεται η ναυτική συνέχεια του Αιγαίου.

«Φαίνεται πως η όλη συζήτηση για το τουρκικό casus belli και τυχόν άρση από την Άγκυρα αναδείχθηκε σε κεντρικό σημείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εικοσαετία. Ενδεικτικά, περιλαμβάνεται σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Τουρκία εμφανίζεται να αγνοεί τέτοιου είδους αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι το casus belli θα αρθεί μόνο όταν η Ελλάδα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ. Δυστυχώς, η τουρκική απειλή του casus belli αποτελεί έξοχη δικαιολογία, και ένα είδος άλλοθι, για την συνεχιζόμενη ακινησία της ελληνικής πλευράς και την αποφυγή χάραξης πολιτικής που θα επέτρεπε στην Ελλάδα την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της. Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο Άγγελος Συρίγος «αντί να επισημαίνεται η παράνομη φύση του casus belli, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα οδηγήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως η αντίληψη ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων μπορεί να γίνει μόνο σε συνεννόηση με την Τουρκία».

Ασφαλώς και δεν απαιτείται ουδεμία συνεννόηση με την Τουρκίας ή συναίνεση με την Άγκυρα προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά μέχρι τα 12 ν.μ. Οι δε ενστάσεις ορισμένων ότι με την επέκταση στα 12 ν.μ. το Αιγαίο μετατρέπεται αίφνης σε Ελληνική λίμνη και ότι αυτό δεν θα αρέσει στην Τουρκία ουδόλως μας αφορά αφού η περιχαράκωση του Αιγαίου χάρις στα 12 ν.μ. έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει και να κατοχυρώσει την Ελληνικότητα του θαλάσσιου αυτού χώρου που από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνταν από Έλληνες. Σε ότι αφορά δε την διέλευση πλοίων μέσα από μια εκτεταμένη περιοχή χωρικών υδάτων δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα αφού η ελευθεροπλοΐα προβλέπεται από τον κανονισμό “transit passage” ο οποίος ισχύει και εφαρμόζεται παγκοσμίως.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου