Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση Πρωτοβουλία Αγώνα στα ΕΛΠΕ

Η εκκίνηση του general shutdown στις ΒΕΑ σε μερικές μέρες δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου το προηγούμενο, το 2015, και το περιστατικό που κόστισε τη ζωή στους 4 συναδέλφους μας. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι συνθήκες μοιάζουν πολύ με τότε, αφού το βασικό πλαίσιο είναι το ίδιο.

Τα πεντέμισι χρόνια που μεσολάβησαν μεταφράζονται σε έναν τεράστιο όγκο εργασιών συντήρησης. Σ’ αυτές προστίθεται ένα πλήθος έργων, μετατροπών, αναβαθμίσεων, επεκτάσεων, σε κάθε είδους εξοπλισμό. Έχουμε λοιπόν..
μπροστά μας ένα τεράστιο, πολύπλοκο έργο και μάλιστα διαχωρισμένο σε πολλά κομμάτια, που ζητείται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες βδομάδες από τους εργαζόμενους, τους στυλοβάτες του εγχειρήματος, μέσα όμως στο πλαίσιο και υπό τους όρους που ορίζει η εταιρία.

Τα παραπάνω απαιτούν χιλιάδες ανθρώπους, εκατοντάδες μηχανήματα, συνεργεία που θα δουλεύουν ταυτόχρονα σε έναν πολύ περιορισμένο κι επικίνδυνο χώρο. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πολλαπλάσιους κινδύνους και μεγαλύτερη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους.

Κι αν έτσι κι αλλιώς ένα shutdown σε τέτοιο πλαίσιο προκαλεί ανησυχία, ο κορονοϊός την
αυξάνει. Ενόψει shutdown, το ζήτημα του κορονοϊού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και απαιτεί χώρο, χρόνο, εξοπλισμό, προσωπικό και πολλά ακόμα, κι όχι «μέτρα»
για τους τύπους.

Μπροστά σ’ αυτό το απαιτητικό και επικίνδυνο σκηνικό, οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη την ουσιαστική μας ασφάλεια, την προστασία της υγείας και της ακεραιότητας όλων μας. Όσο κι αν η εργοδοσία επιδιώκει μόνιμα να μετακυλίει τυπικά τις ευθύνες της προς τα κάτω και προς τα έξω, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Κι αυτή είναι ότι η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι ευθύνη της εργοδοσίας. Οι δικές της αποφάσεις, οι δικές της κατευθύνσεις, η περικοπή προσωπικού, η εντατικοποίηση, η εργολαβοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, η πίεση, μπορούν να την υπονομεύσουν. Τις επόμενες βδομάδες θα φανεί το πόσο συγκροτημένα, χωρίς προχειρότητες, πίεση χρόνου κι «εκπτώσεις», έχει γίνει η προετοιμασία του shutdown. Αν η ασφάλεια για την οποία όλοι μιλούν είναι στους τύπους ή στην ουσία.

Και επειδή η ουσιαστική ασφάλεια είναι ζήτημα που συνδέεται με τους όρους δουλειάς, το σωματείο -το συλλογικό μας όργανο- πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στην καθημερινή μάχη. Για να ενισχύει τη θέση των εργαζόμενων, να συμβάλλει στη συγκρότηση και τη νηφαλιότητα που απαιτείται για την υπεράσπιση του βασικού δικαιώματος στη δουλειά με ανθρώπινους όρους και ουσιαστική ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου