Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

IEEFA: Ανεπαρκή τα σχέδια για πράσινο υδρογόνο μέχρι στιγμής - Γιατί θα μας βρει με "έλλειμμα προσφοράς" το 2030

«Μη ικανοποιητικός» χαρακτηρίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης «πράσινου» υδρογόνου σε συνάρτηση με την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση παρά το γεγονός ότι μόλις πέρυσι ανακοινώθηκαν 50 νέα έργα. Τα παραπάνω υπογραμμίζει μεταξύ άλλων μελέτη του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης (Institute for Energy Economics and Financial Analysis/IEEFA).

Λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά ..
στοιχεία των 50 υπό υλοποίηση/σχεδιασμό έργων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι συγγραφείς της έκθεσης υπολόγισαν ότι η παγκόσμια παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα κυμαίνεται περίπου στα 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, όταν η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να φτάσει τα 8.7 εκατ. τόνους μέχρι το 2030, υποδεικνύοντας ένα «αξιοσημείωτο έλλειμμα προσφοράς».

Ταυτοχρόνως, η έκθεση αναγνωρίζει πως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα παίξει ρόλο-κλειδί στην περαιτέρω διείσδυση και κατοχύρωση των φθηνότερων πλέον αλλά στοχαστικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των έργων στον παγκόσμιο χάρτη, ξεχωρίζουν οι Ασία, Ευρώπη και Αυστραλία, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων.

Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται γραμμικά και ισορροπημένα με τους αναλυτές να επισημαίνουν τον κίνδυνο καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων λόγω αβεβαιότητας στη χρηματοδότηση, μη ευέλικτων κοινοπρακτικών σχημάτων και δυσμενών εμπορικών και οικονομικών συνθηκών. Προς τούτο, υπογραμμίζουν την ανάγκη περισσότερων συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γεγονός που θα επιτρέψει την υπερπήδηση μιας σειράς εμποδίων.

Σε ότι αφορά την κυβερνητική πολιτική, τα συμπεράσματα της έκθεσης φωτίζουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και βιομηχανίας για την ανάπτυξη της κατάλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, μιλώντας για ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο και το μοναδικό επί της παρούσης με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου