Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Επένδυση "LNG-to-Power" ισχύος 300MW εξετάζει η Καταριανή PowerGlobe στο Βόλο - Στόχος η ευρωπαϊκή αγορά LNG


Το σχέδιο ανάπτυξης μιας πλωτής εγκατάστασης LNG για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (FSRP) στο λιμάνι Βόλο εξετάζει η καταριανή PowerGlobe, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Tradewindsnews.com. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως το σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης/αεριοποίησης και.. παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Floating Storage Regasification and Power Generation barge/FSRP) στο λιμάνι του Βόλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για μονάδα συνολικού μήκους 250 μέτρων και δυναμικότητας 180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση). Σε ότι αφορά το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής, μιλάμε για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η ισπανική εταιρεία αεριοποίησης και μεταφοράς αερίου Reganosa θα μπορούσε να αναλάβει το κομμάτι της λειτουργίας, ενώ, η ιδιοκτησία θα βρίσκεται στα χέρια κοινοπραξίας, μέρος της οποίας θα είναι η PowerGlobe. Το FSRP θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, όπως υπογραμμίζει η ίδια η εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμπληρώνει, επίσης, ότι η Powerglobe βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση της επένδυσης. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της PowerGlobe να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Η τυχόν υλοποίηση του έργου εκτιμάται πως θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο φορτίων της εταιρείας με προορισμό την Ευρώπη, καθώς, ο ήδη υφιστάμενος σχεδιασμός για 13 με 15 φορτία LNG ετησίως μέσα στην επόμενη τριετία, θα μπορούσε να διπλασιαστεί, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η PowerGlobe Europe έκλεισε με επιτυχία δυναμικότητα τριών ετών στην LNG Hrvatska d.o.o. – ΥΦΑ Κροατίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το προτεινόμενο πρόγραμμα παράδοσης είναι για δεκαπέντε έτη ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η χωρητικότητα επαναεριοποίησης για το 2021 θα είναι περίπου 0.5 bcm ή 5,3 δις kW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου