Σε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο, η ενεργειακή ανταποκρίτρια των Financial Times, Anjli Raval, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην κρίση του κορωνοϊού και περιγράφει πώς θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν σε ένα πιο ασταθές μέλλον:
Ο Covid-19 και ο πετρελαϊκός τομέας
Ενώ ξεκινούσε η κρίση του κορωνοϊού, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Royal Dutch Shell και η BP, είχαν υποσχεθεί στους επενδυτές τους ότι θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα: δεσμεύτηκαν να αποδώσουν μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους, να εξοφλήσουν τα χρέη τους, να συνεχίσουν να εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα κέρδη από τις επιχειρήσεις υδρογονανθράκων, ενώ άρχισαν επίσης να επενδύουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Τώρα αναγκάζονται να προβούν σε εξοικονόμηση μετρητών. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν κάτω από τα 20 $ το βαρέλι τον Απρίλιο, καθώς η τεράστια προσφορά πετρελαίου συνέπεσε με μια σοβαρή πτώση της ζήτησης. Καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν αποκλεισμούς και απαγορεύσεις ταξιδιών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η κατανάλωση πετρελαίου κατέρρευσε έως και κατά το ένα τρίτο.
Μία μακροπρόθεσμη κρίση
Ακόμα και τώρα που οι τιμές ανακάμπτουν πάνω από 40 $ το βαρέλι, οι εταιρείες πετρελαίου ετοιμάζονται για περισσότερη αβεβαιότητα. Η Shell μείωσε το μέρισμα της για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η BP ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 άτομα καθώς επιταχύνει την εταιρική αναδιάρθρωση υπό νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Εμπεδώνεται όλο και περισσότερο η πεποίθηση ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα παραμείνουν. Από το χτύπημα του κορωνοϊού στη βιομηχανία των αεροπορικών εταιρειών και τη ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών έως την επίμονη αδυναμία στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, η Shell και η BP έχουν διαγράψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, γνωρίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μην φτάσουν στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος.
Οι τιμές του αργού, Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2020 (πηγή: FT)
Ορισμένα στελέχη του πετρελαϊκού τομέα λένε επίσης ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα η ζήτηση να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Αν και η ζήτηση έχει ανακάμψει στην Ασία και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και πάλι τα αυτοκίνητα για να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με το αν θα διαρκέσουν οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και η μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ταξιδιών.
Μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια;
Στην Ευρώπη τουλάχιστον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η πανδημία απλώς θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση προς καθαρότερα καύσιμα. Η Shell, η BP, η γαλλική Total της Γαλλίας και η ιταλική Eni επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για «πράσινες» επενδύσεις και μείωση των εκπομπών.
«Ο κόσμος έχει έναν προϋπολογισμό επενδύσεων σε άνθρακα. Είναι πεπερασμένος. Και εξαντλείται γρήγορα», λέει ο Bernard Looney, CEO της BP.
Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μεγάλες φαίνεται να θέλουν να συνεχίσουν όπως πριν.
Επιβιώνοντας από την αστάθεια
Οι διαρκώς χαμηλότερες τιμές των χωρών παραγωγής πετρελαίου θα ασκήσουν πίεση στα δημόσια οικονομικά, ενώ ορισμένες οικονομίες, όπως η Σαουδική Αραβία, στηρίζονται στα μεγάλα αποθέματα συναλλάγματος που διαθέτουν, τη στιγμή που άλλες, όπως η Βενεζουέλα και η Νιγηρία, είναι ευάλωτες. Αυξάνεται η ανησυχία ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Για να επιβιώσουν, οι εταιρείες και οι χώρες που εξαρτώνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο ασταθές μέλλον.
Δείτε εδώ το βίντεο.
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου