Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η Eni περικόπτει σημαντικά τις δαπάνες της στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο


Η ιταλική Eni ανακοίνωσε περικοπές ύψους 2,6 δις. ευρώ στις κεφαλαιακές της δαπάνες, ιδίως στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών πετρελαίου και αερίου που επέφερε η πανδημία.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει..
παραγωγή στα 1,71-1,76 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα φέτος από 1,75-1,80 που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο λόγος είναι "οι περικοπές κόστους, η μειωμένη ζήτηση αερίου διεθνώς και η αναγκαστική μείωση της παραγωγής στη Λιβύη".

Η Eni είχε προηγουμένως ήδη περικόψει την παραγωγή της στα 1,74 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, δηλαδή κατά 5,1% στο α΄ εξάμηνο επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση για αέριο στην Αίγυπτο και την κατάσταση στη Λιβύη, αν και ανέφερε θετικές εξελίξεις στην Αγκόλα, τη Νιγηρία, το Καζακστάν και το Μεξικό.

Πλέον, το νέο επίπεδο δαπανών της Eni είναι 35% χαμηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό για το 2020 και 30% χαμηλότερο για το 2021. Ο επικεφαλής, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε σχετικά ότι η μείωση του κόστους θα επιτρέψει στην Eni να διαχειριστεί καλύτερα τη μεγάλη αβεβαιότητα που έρχεται.

Τέλος, αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι το πως θα επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση τις επενδύσεις της Eni στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου διαχειρίζεται ή συμμετέχει στα οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 11. Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία έχει στείλει το πλοίο ερευνών Μπάρμπαρος στην ευρύτερη περιοχή για νέες έρευνες

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου