Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Πετρέλαιο: Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη άνοδο των τιμών


Οι τιμές του πετρελαίου απογειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο μετά την βουτιά- σοκ των πρώτων μηνών του έτους. Βρίσκονται έτσι σταθερά πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να πιστώνουν την εξέλιξη στην απόφαση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους και τον πόλεμο τιμών και να συνεργαστούν εκ νέου μειώνοντας την προσφορά. Αυτός όμως ο παράγοντας από μόνο του δεν θα ήταν αρκετός να πυροδοτήσει τέτοιο ράλι σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. 

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal σε ανάλυσή της, η εκτίναξη ..των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι οφείλεται στην βουτιά της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού αργού. Την τελευταία εβδομάδα η παραγωγή μειώθηκε κάτω από τα 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως όταν στα τέλη Μαρτίου είχε εκτιναχθεί στα 13 εκατ. βαρέλια. Με εταιρείες όπως η Chevron και η Continental Resources να κλείνουν πολλές παραγωγικές εγκαταστάσεις λόγω του κορωνοϊού, η παραγωγή βρέθηκε σε διαρκή πτώση 11 εβδομάδων. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1983 σε απόλυτους όρους. 

Ως ποσοστό η πτώση είναι η μεγαλύτερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η συνολική παραγωγή του αμερικανικού αργού ήταν λιγότερη από το ήμισυ της σημερινής.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, που είχε καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, βρέθηκε τελικά να ανακάμπτει 80% συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1990, όταν κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου η τιμή εκτινάχθηκε 142% μέσα σε ένα τρίμηνο. Ακόμη πιο εντυπωσιακή η πορεία για το αμερικανικό αργό, που ενώ είχε βυθιστεί προς στιγμήν υπό το μηδέν, εξασφάλισε κέρδη 91% στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου