Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Πετρέλαιο: Τι θα έρθει μετά το πιο δυναμικό ράλι σε 30 χρόνια;


Το πρώτο τετράμηνο του έτους το πετρέλαιο βίωσε ένα ανηλεές σφυροκόπημα, καθώς είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη βουτιά στη ζήτηση που πυροδότησε η πανδημία, αλλά και τον πόλεμο τιμών Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας. Ο πρώτος παράγοντας επιμένει. Ωστόσο με Ριάντ και Μόσχα να καταλήγουν τελικά σε συμφωνία για δυναμική παρέμβαση στην αγορά, οι τιμές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση εδώ και 30 χρόνια. Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως από εδώ και πέρα; 

Η τιμή του μπρεντ, που είχε καταρρεύσει.. σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, βρέθηκε τελικά να ανακάμπτει 80% συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1990, όταν κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου η τιμή εκτινάχθηκε 142% μέσα σε ένα τρίμηνο. Ακόμη πιο εντυπωσιακή η πορεία για το αμερικανικό αργό, που εξασφάλισε κέρδη 91% στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου. 

Παρά τα εντυπωσιακά κέρδη των τελευταίων μηνών τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό εξακολουθούν να είναι περίπου 34% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους και η Δειθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά των πετρελαϊκών αγορών. Ο Απρίλιος ήταν όντως ο πιο επώδυνος μήνας στα χρονικά με ένα συμβόλαιο του αμερικανικού αργού να βλέπει την τιμή τους να κατρακυλά ακόμη και υπό το μηδέν (- 40 δολ. το βαρέλι) κατά την εκπνοή του. Μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα πέρασαν; 

Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην βιαζόμαστε. Μπορεί να μην θεωρούν πιθανό το σενάριο μίας νέας βουτιάς υπό το μηδέν, αλλά θεωρούν ότι η έντονη μεταβλητότητα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Όπως συμβαίνει και με την παγκόσμια οικονομία συνολικά πολλά θα εξαρτηθούν από τα επόμενα επεισόδια στο θρίλερ της πανδημίας του Covid-19. 

Μόλις χθες η DNV GL, εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιρειών στον κλάδο ενέργειας προειδοποίησε ότι ακόμη και εάν ανακάμψει από την εφετινή βουτιά η κατανάλωση πετρελαίου δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στα περσινά επίπεδα.

Δεν είναι βεβαίως μόνο η πανδημία, που αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, και οι ασθενείς ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν σε αυτό, αλλά και η στροφή ολόκληρου του πλανήτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «πράσινες», καθαρές τεχνολογίες. Η τελευταία ανεβάζει συνεχώς ταχύτητα, καθώς όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις ζοφερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου