Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Κρίσιμη εβδομάδα για τον Πρίνο - Η συνάντηση των υπουργείων ΠΕΝ, Οικονομικών και της Energean για την τελική λύση

Από το energypress.gr
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών και της εταιρείας Energean Oil & Gas, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για το Πρίνο και την επόμενη ημέρα της επένδυσης.

Μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, ναι μεν θα προβλέπουν κρατικές ενέσεις, όπως δάνεια με..
εγγύηση του Δημοσίου, ωστόσο η όποια ενίσχυση θα κινείται εντός των κατευθύνσεων που ορίζει το πλαίσιο της ΕΕ. Στην λογική αυτή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν συζητείται το σενάριο της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου στην επένδυση, παρ' ότι μέχρι πρότινος ακουγόταν ως μια από τις εναλλακτικές.

Σε περίπτωση όπου το Δημόσιο έμπαινε μετοχικά στο έργο αφενός θα έπαιρνε πάνω του μέρος της ζημιάς, αφετέρου θα καλούνταν να χρηματοδοτήσει και τις νέες επενδύσεις για να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας του Πρίνου σε μια δραστηριότητα που αντιμετωπίζει παγκοσμίως πρόβλημα χρηματοδότησης λόγω της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το γενικότερο πλαίσιο κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα τα εμπλεκόμενα μέρη, με την συζήτηση να μπαίνει αυτή την εβδομάδα στο σκληρό πυρήνα του σχεδίου διάσωσης του Πρίνου, ο οποίος απασχολεί 270 εργαζόμενους.

Στις συναντήσεις που θα έχουν μέσα στις επόμενες ημέρες, όσο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι τρεις πλευρές, το υπ. ΠΕΝ ως εποπτεύων, το υπ. Οικονομικών ως αρμόδιο για τις κρατικές ενισχύσεις και η Energean Oil & Gas που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την επένδυση, θα επιχειρηθεί να κλείσει η υπόθεση με μια κοινά αποδεκτή και για τις δύο πλευρές λύση. Της ενίσχυσης με ρευστότητα και μέσω κάποιας μορφής κρατικών ενισχύσεων (παλαιότερα είχε ακουστεί και η λύση της έκδοσης ομολογιών), ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε αρχικά θέσει η Energean. Οι ενισχύσεις θα συνοδεύονται με την προυπόθεση συνέχισης της παραγωγής πετρελαίου.

Το ΥΠΕΝ αντιμετωπίζει το θέμα μέσα από ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο πρίσμα, που αφορά την διατήρηση της παραγωγικής λειτουργίας του Πρίνου αλλά και της συνολικής δραστηριότητας της Energean στην Ελλάδα (παρουσία της σε οικόπεδα, κλπ), στη βάση πάντα όσων επιτρέπει από πλευράς state aids η κοινοτική νομοθεσία. Σαν λύση, τα δύο υπουργεία εξετάζουν ένα ευέλικτο πακέτο μέτρων, συμβατό με το ευρωπαικό πλαίσιο, το οποίο ναι μεν θα παρέχει κρατικές ενισχύσεις, όχι όμως στο βαθμό όσων είχαν αρχικά διαρρεύσει. 

Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που θα δίνουν μια μόνιμη και μακροπρόθεσμη λύση και πάντα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την οποία και το υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει και πάρει την γνώμη της Κομισιόν σχετικά με μια σειρά από εναλλακτικές, κάποιες εκ των οποίων έχουν απορριφθεί ως ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει διαθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο ένα ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατηρεί ανοικτές τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή. Ο χρόνος όμως εξαντλείται, τα περιθώρια στενεύουν και η ανάγκη να βρεθεί λύση επίγει, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική δραστηριότητα του Πρίνου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Σαν μια από τις λύσεις λέγεται ότι έχει προταθεί να ενισχυθεί η Energean με ρευστότητα, ίση με εκείνη που έχει μέχρι τώρα καταβάλλει, δηλαδή με 50 – 55 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου από το πιο φρέσκο κοίτασμα της περιοχής, το "Έψιλον". Εκτιμάται ότι οι ποσότητες του “Εψιλον” είναι ικανές να στηρίξουν την εκμετάλλευση δίνοντας ελπίδες βιωσιμότητας. Ταυτόχρονα όμως και προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος επιβάλλεται να περικοπούν οι δαπάνες. Ζητήματα όπως το παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο των συναντήσεων που θα γίνουν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, παρουσία εκπροσώπων του υπ. Οικονομικών και τις οποίες πηγές του ΥΠΕΝ χαρακτηρίζουν κρίσιμες για το μέλλον του Πρίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου