Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΕΛΠΕ: Με εύλογη αποτίμηση η πώληση του 35% στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων


Την πώληση του 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι θα γίνει με την πρόσληψη συμβούλου και με εύλογη αποτίμηση.

Ο κ. Χατζηδάκης κατά την ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της νέας διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε, απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην ΕΔΕΥ, εγείρει θέματα... ασυμβίβαστου, εξαιτίας του ρόλου των ΕΛΠΕ στον τομέα του upstream.

Υπενθυμίζεται, ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε από το ΥΠΕΝ στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, έχει προβλεφθεί η μεταφορά του 65% των μετοχών της «ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων», που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΕΥ καθώς επίσης και η δυνατότητα της τελευταίας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση και του υπόλοιπου 35% των μετοχών που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια. Να σημειωθεί ότι στην ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, εντάσσονται οι αγωγοί φυσικού αερίου, Ελλάδας – Ιταλίας (ΙGI), Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός EastMed.

Το θέμα έφερε ξανά στην συζήτηση χθες στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι ήταν λάθος κυβερνητική επιλογή όχι μόνο η τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ αλλά και η ενσωμάτωση του τομέα των διεθνών έργων στην ΕΔΕΥ.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης και στην μετοχική σχέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ κ. Αριστοφάνη Στεφάτου με νορβηγικές εταιρείες υδρογονανθράκων, ζητώντας διευκρινίσεις. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε., παραδέχτηκε ότι έχει μετοχική σχέση με την εταιρεία που εργαζόταν μέχρι σήμερα στο Νορβηγία αλλά όπως δήλωσε, η εταιρεία δεν έχει καμία παρουσία στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι με τις παρούσες συνθήκες στην πετρελαϊκή αγορά δεν θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές του, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του να μεταβιβάσει τις μετοχές αυτές σε άλλο πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι για τη θέση του προέδρου της εταιρείας έχει προταθεί και ψηφίστηκε χθες από την βουλή ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της BP, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και country manager του TAP.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου