Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Σιάμισιης, ΕΛΠΕ: Στόχος του Ομίλου στο Τέλος του 2021 να Έχει στο Χαρτοφυλάκιό του Συνολικά 300 MW σε ΑΠΕ

Από το energia.gr
Τον περιορισμό των επιπτώσεων από την πρωτόγνωρη κρίση κατάφερε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με τον πρόεδρο Γιάννη Παπαθανασίου να μιλά για "ικανοποιητική πορεία σε αχαρτογράφητα νερά" και τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη να επισημαίνει πως "κλείνοντας τον κύκλο η εταιρεία στάθηκε στα πόδια της και περιόρισε τις επιπτώσεις". Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι στο τέλος του 2021 να έχει στο χαρτοφυλάκιο του συνολικά 300 MW έργων ΑΠΕ

Οι επικεφαλής του ομίλου κατά τη διάρκεια..
της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δραστηριότητες των εταιρειών από την "πρωτόγνωρη" κρίση αλλά και την πρωτοφανή πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. 

"Σήμερα η αγορά ενέργειας έχει υποστεί σοκ εξαιτίας της πανδημίας. Ο όμιλος κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται με σταθερά βήματα έχοντας σταθερές ροές και προσφέροντας υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Διατηρείται η εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας", τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ομίλου. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος απαρίθμησε τους στόχους που πέτυχε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της κρίσης: 

1. Να μην υπάρξει κανένα κρούσμα κορονοϊού εντός της εταιρείας.
2. Να παραμείνει ανοικτή η αγορά των υγρών καυσίμων
3. Να διατηρήσει η εταιρεία την οικονομική της ανεξαρτησία κάτι που το πέτυχε με την ενίσχυση της ρευστότητάς της. 

Ο Ανδρέας Σιάμισιης πιο ρεαλιστής εκτίμησε ότι οι αποδόσεις της εταιρείας για το υπόλοιπο της χρονιάς καθώς και για το 2021 δεν θα είναι ίδιες με τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. 

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά των καυσίμων θα κλείσει φέτος με πτώση της τάξης του 20 με 30% με βάση το θετικό σενάριο. Απέδωσε τις προβλέψεις του –παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης από την άρση του lockdown– στην υποχώρηση του τουρισμού. 

Αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους της στρατηγικής των ΕΛΠΕ ο κ. Σιάμισιης είπε ότι αυτοί δεν αλλάζουν ωστόσο θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων και πόρων. 

Ο ίδιος επανέλαβε τους στόχους της διείσδυσης στις ΑΠΕ με τον όμιλο να έχει τον πήχη στα 600 MW, ενώ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης ισχύος 200 MW είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι αδειοδοτικές διαδικασίες εκτιμώντας πως σε λίγους μήνες θα είναι σε θέση να ξεκινήσει η κατασκευή. Σημείωσε επίσης πως στόχος του ομίλου είναι στο τέλος του 2021 να έχει στο χαρτοφυλάκιο του συνολικά 300 MW έργων ΑΠΕ. 

Για τους διαγωνισμούς της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε τα μεγέθη που είχε δώσει για την αξία των συμμετοχών της εταιρείας στις δύο επιχειρήσεις φυσικού αερίου, ωστόσο σημείωσε πως πρόκειται για τη λογιστική αξία και όχι την αξία που θα πρέπει να προσφερθεί. Κατά τον κ. Σιάμισιη οι εταιρίες έχουν προοπτικές αφού το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. 

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Σιάμισιης έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα σχέδια της εταιρείας και προϊδέασε με την αυτονόητη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσα από το δίκτυο των 1.700 πρατηρίων.  

Τέλος η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε το μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,25 ευρώ και απομένει το υπόλοιπο ποσό των 0,25 ευρώ. Η αποκοπή θα γίνει στις 29 Ιουνίου και η καταβολή στις 6 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου