Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Τσεχία: ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής για Τσέχους, όχι για Γερμανούς!


Από το greeklignite.blogspot.com
Μετά την πτώση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Τσεχία έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και πολύ καλά οργανωμένη βιομηχανική χώρα. Κάθε τόσο δείχνει πως δεν συμμερίζεται τις ανάγκες των διπλανών τους Γερμανών για την απορρόφηση των εντελώς αναξιόπιστων ανεμογεννητριών, ενώ, δεν πρέπει να ξεχνούμε, ήταν απ' τις πρώτες χώρες που "ζήτησε διαβατήριο" απ' το τυχαίο Γερμανικό αιολικό ρεύμα, όταν αυτό απείλησε τα δίκτυα μεταφοράς των γειτονικών χωρών. Έχω μάλιστα διασχίσει επανειλημμένα..
οδικώς την Τσεχία, από Νότο προς Βορρά στην κατεύθυνση από Σλοβακία προς Μπρνο-Πράγα-Δρέσδη κι από Πράγα προς Κάρλοβυ-Βάρυ και Μόναχο κι είναι ζήτημα αν έχω δει περισσότερες από 2-3 ανεμογεννήτριες: οι Τσέχοι δεν τις γουστάρουν!

Σύμφωνα τώρα με τα τελευταία νέα, όπως τα μετέδωσε το pv-magazine, μέσα στην πανδημία η Τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τις αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και μάλιστα αναδρομικά, περιλαμβάνοντας και έργα που κατασκευάστηκαν το 2009-2010. Περικοπές επίσης θα γίνουν και σε αιολικά και υδροηλεκτρικά, αλλά όχι σε έργα βιομάζας & βιοαερίου. Βεβαίως η ειδοποιός διαφορά είναι πως τα έργα βιομάζας & βιοαερίου παράγουν πραγματικό ρεύμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορτίο βάσης, ανάλογα με τις ανάγκες της ζήτησης φορτίου κι όχι τυχαίο, όταν λάμπει ο ήλιος ή όταν φυσά ο άνεμος.

Η Τσεχική κυβέρνηση δεν συγκινείται ιδιαίτερα απ' τις κραυγές των Γερμανών για αιολικά & φωτοβολταϊκά και σχεδιάζει αφενός να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των λιγνιτικών της μονάδων, αφ' ετέρου να κάνει νέα πυρηνικά! Κι έτσι, την ώρα που η Γερμανία θα κλείνει το 2022 όλα τα δικά της πυρηνικά, θα δει να χτίζονται νέα στη γειτονιά της. Πάντως η προσθήκη μάλλον θ' αργήσει, καθώς ακόμα είναι στον προγραμματισμό. Στην Τσεχία υπάρχουν δυο πυρηνικά εργοστάσια, στα ΝΔ της χώρας: το 2020MW (4 x 505MW) Dukovany, που μπήκε σταδιακά σε λειτουργία το 1985-87 και το 2160MW (2 x 1080 MW) Temelin, που μπήκε σε λειτουργία το 2002-3. 

Όπως τώρα αναφέρει ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών της Τσεχίας, απ' όπου αναμετέδωσε το pv-magazine, στις 27/4/2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το συντελεστή εσωτερικής απόδοσης (IRR - Internal Rate of Return) των εγγυημένων επενδύσεων σε Φ/Β από 8,4% σε 6,3% ενώ για άλλους τύπους ΑΠΕ διατήρησε τις τρέχουσες προτεινόμενες τιμές (κυμαινόμενες από 7% IRR για υδροηλεκτρικούς και αιολικούς σταθμούς, έως 10,6% IRR για μονάδες βιοαερίου). 

Φυσικά η αναδρομική μείωση ενοχλεί τους "επενδυτές", θυμηθείτε τι έγινε στην Ελλάδα την άνοιξη του 2014, όταν ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας θέλησε να περικόψει τις εξωφρενικές τιμές που είχε δώσει στα Φ/Β η κυβέρνηση ΓΑΠ: κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων! 55 βο(υ)λευτές της ΝΔ + 2 Πασοκ υπέγραψαν κοινή ερώτηση στη Βουλή, κάτι που δεν συνέβη σε καμιά άλλη περίπτωση στα χρόνια των μνημονίων. 

Ευτυχώς για τους "επενδυτές", -και δυστυχώς για όλους τους υπόλοιπους στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουν ασφάλεια: μόλις πρόσφατα πέρασε απ' τη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, αυτό που μέχρι και οι γνωστές "βρώμικες" "οικολογικές" ΜΚΟ είχαν ζητήσει ν' αποσυρθεί. Οι αντιδράσεις είναι πλέον πολλές ανά την Ελλάδα, όλο και περισσότεροι αντιδρούν στο ξεπάτωμα των βουνοκορφών, όλο και περισσότεροι ζητούν "Ελεύθερα Βουνά, χωρίς Αιολικά". Να δούμε λοιπόν αν αυτός ο εθνοκτόνος νόμος θα γίνει ο εκλογικός τάφος του Μητσοτάκη στις εκλογές που έρχονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου