Σάββατο 16 Μαΐου 2020

''Άλμα'' 19% στην εβδομάδα για το αμερικανικό αργό

Από το capital.gr
Με κέρδη κινήθηκαν και έκλεισαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 19%, βρίσκοντας στήριξη στην περικοπή παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και τις πρώιμες ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης εν μέσω χαλάρωσης των μέτρων lockdown σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο.

''Δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές ως προς..
το ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου αυτή τη στιγμή'', δήλωσε ο Jameel Ahmad, υψηλόβαθμο στέλεχος της FXTM. Ωστόσο, ''με το αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου να λήγει την ερχόμενη Τρίτη, όλα είναι πιθανά'', πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουνίου, σημείωσε άνοδο 1,87 δολ. ή 6,8%, κλείνοντας στα 29,43 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones το συμβόλαιο κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 19%.

Παράλληλα, το αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου, που είναι το πιο ενεργό συμβόλαιο, σημείωσε άνοδο 1,64 δολ. ή 5,9%, κλείνοντας στα 29,52 δολ. το βαρέλι.

Στα υψηλά ημέρας, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου έφτασε να διαπραγματεύεται στα 29,92 δολ. το βαρέλι ενώ το αργό παράδοσης Ιουλίου έφτασε στα 29,78 δολ. το βαρέλι.

Όσον αφορά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, αυτό σημείωσε κέρδη 1,37 δολ. ή 4,4%, κλείνοντας στα 32,50 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 4,9%.

''Η εστίαση στην αγορά επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο θέμα της προσφοράς καθώς πολλά μέλη του OPEC+ πληρούν ή υπερβαίνουν τους στόχους τους'', ανέφερε σε σημείωμά του ο Jason Gammel, αναλυτής της Jefferies.

Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, με  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ να συνεισφέρουν επίσης ξεπερνώντας τους στόχους τους, και η ρωσική παραγωγή πλησιάζει επίσης τον στόχο της, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Gammel σημείωσε ότι οι περαιτέρω περικοπές του OPEC+ επεκτείνονται μόνο έως τον Ιούνιο, αλλά τα μέλη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε παράταση κατά τη συνάντησή τους στις 10 Ιουνίου.

Η μείωση στην παραγωγή των ΗΠΑ πρόσφερε επίσης στήριξε στις τιμές του πετρελαίου. Σε μηνιαία έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο βασικός μοχλός μιας "θεαματικής" μείωσης κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη διεθνή προσφορά πετρελαίου τον Μάιο, με την αμερικανική παραγωγή να διαμορφώνεται στα 88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για τον τρέχοντα μήνα, καταγράφοντας χαμηλό εννέα ετών.

''Ο αριθμός των πλατφορμών παραγωγής των ΗΠΑ έχει καταρρεύσει και, με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμούμε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020'', τόνισε ο Gammel.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Baker Hughes, ο αριθμός των ενεργών πλατφορμών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 34 σε 258 αυτήν την εβδομάδα. Ο αριθμός των παλτφορμών έχει καταγράψει μείωση για εννέα σερί εβδομάδες, υποδηλώνοντας τις επερχόμενες μειώσεις στην εγχώρια παραγωγή αργού.

Ο Balint Balazs, αναλυτής της Schneider Electric, δήλωσε ότι ''η σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ζήτησης συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της αγοράς, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο αυξάνει την κινητικότητα και την κατανάλωση καυσίμων''.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αναθεώρηση για την ζήτηση από την  Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2020 αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, με αποτέλεσμα να προβλέπει μείωση κατά 8,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντί για μείωση κατά 9,3 εκατ. βαρέλια όπως ανέφερε σε προηγούμενη πρόβλεψη.

Ωστόσο, ''παρά την τρέχουσα ανάκαμψη της ζήτησης, η τροχιά παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές εάν επιβληθούν νέα μέτρα lockdown εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας'', κατέληξε ο Balazs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου