Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις απώλειες από το πετρέλαιο

Από το worldenergynews.gr
Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να προχωρήσει στην έκδοση διεθνών ομολόγων σύντομα, καθώς η ιστορική συμφωνία της Κυριακής για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μεγάλων παραγωγών ασκεί πιέσεις στα έσοδα που ήδη επλήγησαν από την κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το Ριάντ αύξησε το ανώτατο όριο του..
χρέους του σε 50% του ΑΕΠ από το προηγούμενο 30% τον Μάρτιο. Οι γείτονες του Κατάρ και Αμπού Ντάμπι πώλησαν με επιτυχία συνολικά 17 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων την περασμένη εβδομάδα.

"Είναι το λογικό επόμενο βήμα (για τη Σαουδική Αραβία να εκδώσει μετά το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι) ... μπορεί να περιμένουν λίγο για την αγορά πετρελαίου να αντιδράσει στις περικοπές, καθώς το όνομά τους συνδέεται στενότερα με το πετρέλαιο», δήλωσε τραπεζίτης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα του Reuters σχετικά με τα σχέδια έκδοσης χρεών.

Οι περικοπές που υποσχέθηκαν η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με το σύμφωνο της Κυριακής, θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της φέτος, σύμφωνα με αναλυτή που βασίστηκε στην πρόβλεψη για μέση τιμή πετρελαίου 40 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Brent διαπραγματεύονταν τη Δευτέρα στις 31,64 δολάρια κατά 0709 GMT.

Τα κυβερνητικά ταμεία έχουν ήδη πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την επίδραση των μέτρων για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας και του κλεισίματος των περισσότερων δημόσιων χώρων σε ολόκληρο το βασίλειο.

Για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC +, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 10% .

Αλλά η άνοδος των τιμών αργού θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα και μετά τις περικοπές ρεκόρ.

"Πιστεύουμε ότι η μείωση κατά 9,7 εκατομμύρια b / d του ΟΠΕΚ + για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο δεν θα αρκεί για να αντισταθμιστεί η απότομη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία", δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της εμπορικής τράπεζας του Αμπού Ντάμπι .

"Εκτιμούμε ότι ο πετρελαϊκός τομέας της Σαουδικής Αραβίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6,1% το 2020."

Η Goldman Sachs εν τω μεταξύ εκτιμά ότι αναμένεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας για το 2020 προβλέπει έσοδα από πετρέλαιο ύψους 513 δισεκατομμυρίων riyals (136,47 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το Ριάντ δεν αποκαλύπτει την τιμή του πετρελαίου που βασίζει τον προϋπολογισμό του, αλλά ορισμένοι αναλυτές τον υπολογίζουν στα 55 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική τράπεζα Al Rajhi Capital δήλωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας το 2020 θα ανέλθουν σε 342 δισεκατομμύρια riyals δεδομένου του νεοσυσταθέντος επιπέδου παραγωγής πετρελαίου και της υποτιθέμενης μέσης τιμής αργού στα 40 δολάρια.

Αυτό συγκρίνεται με μια αρχική πρόβλεψη 487 δισεκατομμυρίων riyals της Al Rajhi, η οποία μείωσε επίσης την εκτίμηση των εσόδων εκτός πετρελαίου από 346 δισεκατομμύρια riyals σε 276 δισεκατομμύρια riyals μετά αναβολή φόρων και κυβερνητικών τελών για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις από την επίδραση του coronavirus.

"Ενώ αναμένουμε να μειωθούν τα έσοδα, δεν έχουμε καμία εκτίμηση για το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο περισσότερο η κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες", δήλωσε στους ο Mazen Al Sudairi, επικεφαλής της έρευνας της Al Rajhi Capital Reuters.

"Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπή των δαπανών και αναμένουμε από την κυβέρνηση να το πράξει".

Το Ριάντ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μείωση κατά σχεδόν 5% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει τις δαπάνες ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου και την πανδημία.

Η Sudairi δήλωσε ότι αναμένει έσοδα στο ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας καθώς προχωρά η την αρχική δημόσια προσφορά του Σαουδικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco ύψους 29 δισ. Δολαρίων, που θα διοχετευθούν στην τοπική οικονομία.

"Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτά τα χρήματα στην τοπική οικονομία για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Τα έσοδα της IPO της Aramco έχουν διατηρήσει σταθερή την κατάθεση και την προσφορά χρήματος τους τελευταίους μήνες ", ανέφερε.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο Bloomberg αισιόδοξος ότι όλα τα μέλη θα εφαρμόσουν την συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ρωσία τις χαρακτήρισε ως οικογενειακές παρά τις διαφωνίες κατά καιρούς. Ερωτούμενος αν το ἰδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου