Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η Ινδία εκτρέπει 19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα διυλιστήρια στα στρατηγικά αποθέματα

Από το worldenergynews.gr
Η Ινδία θα εκτρέψει 19 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου Περσικού Κόλπου από τις κρατικές επιχειρήσεις στα στρατηγικά αποθέματα (SPRs), παρακάμπτοντας τις άμεσες αγορές από τους παραγωγούς για να βοηθήσει τα διυλιστήρια να απαλλαγούν από το επιπλέον πετρέλαιο καθώς η αποθήκευσή τους είναι πλήρης σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η απόφαση της Ινδίας να εκτρέψει τα φορτία που προορίζονται..
για τα κρατικά διυλιστήρια δεν θα απορροφήσει πλεόνασμα πετρελαίου από την αγορά μετά την κατάρρευση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά θα βοηθήσει τις τοπικές εταιρείες να αποφύγουν τα τέλη απαγόρευσης σε μια εποχή δαπανηρών εμπορευματικών μεταφορών.
Εξασφαλίζει επίσης τις αγορές σε χαμηλή τιμή.

Η ινδική εταιρεία στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων (ISPRL), μια εταιρεία που χρεώθηκε με την κατασκευή SPRs, σχεδίαζε να αγοράσει πετρέλαιο απευθείας από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να γεμίσει τις δεξαμενές, τον περασμένο μήνα.

Έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς η ινδική ζήτηση καυσίμων έχει καταρρεύσει μετά από το εθνικό lockdown για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ορισμένα διυλιστήρια να δηλώσουν ανωτέρα βία σε αγορές.

Η ανωτέρα βία απαλλάσσει τα μέρη από συμβατικές υποχρεώσεις εξαιτίας περιστάσεων που δεν υπόκεινται στον έλεγχό τους.

"Είναι καλό για το ISPRL, καθώς είναι αργό στις επίσημες τιμές πώλησης Απριλίου της Σ. Αραβίας και του U.A.E", ανέφερε αξιωματούχος.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν γύρω στα 32 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από τα χαμηλά των 18 ετών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, πριν από την συνάντηση της Πέμπτης του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών με περικοπές παραγωγής για την υποστήριξη της αγοράς.

Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας κατέφυγαν στην εξαγωγή εξευγενισμένων προϊόντων για να αποφευχθεί το πλήρες κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους μετά την κατάρρευση της τοπικής ζήτησης καυσίμων.

Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Ινδία έχει κατασκευάσει SPR σε τρεις τοποθεσίες στη νότια Ινδία για να αποθηκεύσει περίπου 37 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή περίπου 5 εκατομμύρια τόνους για να προστατευθεί από τη διακοπή του εφοδιασμού.

Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι οι ινδικοί βιομηχανίες ραφιναρίσματος έχουν μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου για να προμηθεύθουν πετρέλαιο καθώς η εκφόρτωση των πολύ μεγάλων μεταφορέων αργού (VLCC) στα λιμάνια του Mangalore σταματά τότε λόγω των βροχών των μουσώνων.

Η Hindustan Petroleum θα προμηθεύσει 400.000 βαρέλια ιρακινών πετρελαιοειδών για να γεμίσει το αποθηκευτικό χώρο Vizag των 7,5 εκατομμυρίων βαρελιών στο νότιο τμήμα του Άντρα Πραντές, σύμφωνα με πηγές. Η Ινδία έχει ήδη αποθηκεύσει το ιρακινό πετρέλαιο στο Vizag.

Η ADNOC της ΗAE έχει μισθώσει τα μισά από τα 11 εκατομμύρια βαρέλι αποθήκευσης Mangalore, ενώ το ISPRL αγόρασε 4 εκατομμύρια βαρέλια από την Σ. Αραβία για αποθήκευση Padur των 18,5 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην πολιτεία Καρνατάκα.

Η Indian Oil Corp θα εκτρέψει 2 εκατ. βαρέλια από την Σ.Αραβία και 5,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ADNOC, ανέφεραν.

Η Mangalore Refinery και Petrochemicals Ltd θα μεταφέρει τα 6 εκατομμύρια βαρέλια και η Bharat Petroleum Corp θα παράσχει 4,6 εκατομμύρια βαρέλια σε δεξαμενές, σύμφωνα με πηγές.

Η ISPRL έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την ADNOC για τη μίσθωση μισού της εγκατάστασης Padur και με τη Saudi Aramco για ένα τέταρτο.

Εν αναμονή των τελικών συμφωνιών με την ADNOC και τη Saudi Aramco, η Ινδία αποφάσισε να βοηθήσει τα κρατικά διυλιστήρια,

"Είναι φθηνότερο να εκτρέπονται τα φορτία αντί να τα κρατάνε κυμαινόμενα ... είναι μια κατάσταση win win για όλους", ανέφερε πηγή του Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου