Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

OPEC: Κάμψη στη ζήτηση μαύρου χρυσού ελέω κορονοϊού

Από το naftikachronika.gr
Ο OPEC αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος, αναμένοντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση, καθώς ο κορονοϊός πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, πριν από έναν μήνα, η κατανάλωση καυσίμων θα αυξανόταν κατά λίγο κάτω από 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή 1% το 2020, όμως η τελευταία έκθεση της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δόθηκε..
στη δημοσιότητα την Τετάρτη προβλέπει αύξηση μόλις 60.000 βαρέλια/ημέρα. Επίσης, μείωσε αισθητά τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα των τρίτων χωρών, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού επηρεάζουν τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Το ξέσπασμα (της πανδημίας του κορονοϊού) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σοβαρά την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε διάφορες άλλες χώρες και περιοχές εκτός της Κίνας», αναφέρει η έκθεση.

Η πτώση της ζήτησης εξαιτίας του Covid-19 έχει κλονίσει τη συνοχή του OPEC, τερματίζοντας τη συνεργασία με άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας. Επακόλουθο αυτής της εξέλιξης ήταν η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για μαζικές αυξήσεις παραγωγής και κατάρρευση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η έκθεση αντανακλά τη θέληση εκ μέρους ορισμένων μελών του OPEC για την ανάγκη συμφιλίωσης και συνεννόησης.

Ο αντίκτυπος του ιού «σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία είναι μια πρόκληση και απαιτεί συντονισμένη δράση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά», αναφέρεται στην έκθεση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από τις χώρες του OPEC+ να καταλήξουν σε νέα συμφωνία, που θα σταθεροποιήσει τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου