Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η Shell και η Gasunie σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πράσινη μονάδα υδρογόνου στην Ολλανδία

Από το worldenergynews.gr
Η Royal Dutch Shell και η ολλανδική εταιρία φυσικού αερίου Gasunie σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο πράσινο εργοστάσιο υδρογόνου στις βόρειες Κάτω Χώρες την επόμενη δεκαετία, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Πέμπτη 27/2/2020 προκειμένου, να μειώσουν τις εκπομπές.

Τροφοδοτούμενο από ένα μεγάλο νέο αιολικό πάρκο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Groninge το εργοστάσιο θα μπορεί τελικά ..
να παράγει 800.000 τόνους υδρογόνου μέχρι το 2040, σύμφωνα με τις εταιρείες, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 των Κάτω Χωρών κατά περίπου 7 megaton ετησίως.

Οι εταιρείες αναμένεται να ξεκινήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας φέτος, ενώ επιδιώκουν άλλους βιομηχανικούς και ενεργειακούς εταίρους να ενταχθούν.

"Για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, θα χρειαστούμε αρκετούς νέους συνεργάτες", δήλωσε ο διευθυντής της Shell Netherlands Marjan van Loon.

"Μαζί θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε και να καινοτομήσουμε ώστε να συγκεντρώσουμε όλες τις διαθέσιμες γνώσεις και δεξιότητες".

Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί μια μονάδα ηλεκτρόλυσης νερού για να μετατρέψει τη βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε υδρογόνο, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για μετατροπή σε ισχύ ή για άμεση βιομηχανική χρήση.

Η χωρητικότητά του θα είναι περίπου ίση με το υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται σήμερα από βιομηχανικά εργοστάσια στις Κάτω Χώρες, βοηθώντας τα ολλανδικά να επιτύχουν το στόχο τους να μειώσουν τις εκπομπές CO2 στο 49% του επιπέδου του1990 μέχρι το 2030.

Οι μικρές αλλά πυκνοκατοικημένες Κάτω Χώρες εξακολουθούν να έχουν το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο εκπομπών CO2 ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράγουν μόλις το 7% της ενέργειας τους από ανανεώσιμες πηγές.

Ωστόσο, τα σχέδια της Shell και της Gasunie βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τις κυβερνητικές άδειες, την ανάθεση νέων θέσεων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα και τη διαθεσιμότητα ολλανδικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια.

Το έργο προβλέπει ένα αιολικό πάρκο που θα αυξηθεί από 3 gigawatt (GW) σε 4 GW το 2030 έως πιθανώς 10 GW μέχρι το 2040, επαρκές για να καλύψει την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 12,5 εκατομμυρίων ολλανδικών νοικοκυριών.

Οι πρώτες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες το 2027, ανακοίνωσε η Shell και η Gasunie και θα χρησιμοποιούσαν για να ξεκινήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε ένα μεγάλο εργοστάσιο στην πόλη Eemshaven και πιθανόν επίσης σε εγκαταστάσεις στη θάλασσα.

Το υδρογόνο θα μεταφερθεί στη συνέχεια από τους υπάρχοντες αγωγούς της Gasunie σε βιομηχανικούς πελάτες στις Κάτω Χώρες και τη Βορειοδυτική Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου