Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

«Καμπανάκι» από την ΙΕΑ: Oι πετρελαϊκές πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καύσιμα χαμηλών εκπομπών CO2

Από το worldenergynews.gr
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες αντιδράσεις που θα μπορούσε να απειλήσει τα μακροπρόθεσμα κέρδη και την κοινωνική αποδοχή τους, επεσήμανε τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Σε μια έκθεση..
με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που παρουσιάστηκε στο Νταβός, η IEA επεσήμανε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη πρόκληση καθώς ο κόσμος υιοθετεί ολοένα και περισσότερο την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια προέρχονται από τη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και καταναλωτών, ανέφερε η IEA. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2018.

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, αναφέρει ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις προκειμένου να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να μειώσουν τις εκπομπές σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 για το Παρίσι. "Κάθε τμήμα της βιομηχανίας πρέπει να εξετάσει πώς θα ανταποκριθεί. Το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι απλώς επιλογή, "δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

Μείωση του αποτυπώματος άνθρκακα από τις δικές τους δραστηριότητες

Οι εταιρείες υφίστανται πιέσεις να μειώσουν τις εκπομπές από τις δραστηριότητές τους και από τα προϊόντα τους που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες τους, καθώς και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Οι στόχοι των εταιρειών πετρελαίου να μειώσουν τις εκπομπές τους και να στραφούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας ποικίλλουν ευρέως. "Το πρώτο άμεσο καθήκον για όλα τα μέρη της βιομηχανίας είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δικών τους δραστηριοτήτων", δήλωσε ο Birol, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών από τον τομέα μπορεί να μειωθεί σχετικά γρήγορα και εύκολα, όπως η μείωση των διαρροών μεθανίου .

Η IEA επεσήμανε ότι μια άλλη βασική κίνηση του τομέα θα είναι η τόνωση των επενδύσεων στα καθαρότερα καύσιμα - όπως το υδρογόνο, το βιομεθάνιο και τα προηγμένα βιοκαύσιμα. "Εντός 10 ετών, αυτά τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των συνολικών επενδύσεων στην προμήθεια καυσίμων, εάν ο κόσμος πρόκειται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", ανέφερε.

Σημαντικός ρόλος στην επιτάχυνση των ΑΠΕ

Μέχρι στιγμής, οι μέσες επενδύσεις από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μη βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξακολουθούν να περιορίζονται στο 1% περίπου των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών, κυρίως σε ηλιακά και αιολικά έργα. Η IEA δήλωσε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένων των προηγμένων τεχνολογιών και της ρευστότητας που διαθέτουν.

Οι εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις δαπάνες για ορισμένες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες - όπως η δέσμευση άνθρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου