Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Τζορτζ Μίτσελ: Ο "Πατέρας" του Fracking που Εξασφάλισε την Ενεργειακή Αυτονομία των ΗΠΑ

Από το energia.gr
Λίγοι άνθρωποι μπορούν σοβαρά να ισχυρίζονται ότι έχουν μεταμορφώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ο αείμνηστος Τζορτζ Μίτσελ, πρωτοπόρος της τεχνολογίας fracking, ήταν ένας από τους λίγους που δικαιολογημένα μπορούσαν. Το επίτευγμά του έχει ήδη μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το παγκόσμιο εμπόριο στην ενέργεια και έχει..
μειώσει τις τιμές, τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου - και υπάρχουν απείρως περισσότερα που θα ακολουθήσουν, με συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο βαθιές.

Ο Μίτσελ, παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στο Galveston του Τέξας το 1919 και απεβίωσε το 2013. Υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Mitchell Energy & Development Corp, η οποία εξαγοράστηκε από την Devon Energy Corp, αντί 3,5 δισ. δολαρίων, το 2002.

Η επιτυχία του, ύστερα από σημαντικές επενδύσεις αλλά και πολλά εμπόδια, ήταν να προσδώσει εμπορική αξία στην πρόοδο που επιτεύχθηκε, από τα ερευνητικά προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης, τη δεκαετία του ‘70 και '80. Η πετρελαϊκή εταιρεία Mitchell Energy παρήγαγε τον πρώτο εμπορικά βιώσιμο σχιστόλιθο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης _το γνωστό μας fracking. Για πολλά χρόνια, η ανάπτυξη του σχιστολιθικού αποτελούσε μια περιθωριακή δραστηριότητα και μια πολύ οριακή τεχνολογία, που ουδέποτε αναμενόταν να έχει σημαντική επίδραση στις ενεργειακές επιχειρήσεις, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Ο Τζόρτζ Μίτσελ υπήρξε οραματιστής και πρωτοπόρος», δήλωσε ο Λάρι Νίκολς, εκτελεστικός πρόεδρος της Devon Energy και φίλος του εκλιπόντος. «Αφήνει μια τεράστια κληρονομιά που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αυτή που για τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει γνωστή ως η επανάσταση του σχιστόλιθου».


Η πρώτη επιτυχημένη υδραυλική ρωγμάτωση που πραγματοποίησε ο Μίτσελ συνέβη στην περιοχή Barnett Shale στο Βόρειο Τέξας. Επί 17 συναπτά έτη εργάστηκε σκληρά για να τελειοποιήσει το fracking και μόλις σε ηλικία 80 ετών, το 1998, κατάφερε να δει αυτή την τεχνολογία να γίνεται εμπορικά βιώσιμη.

Το 2020, οι ΗΠΑ θα παράγουν 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, σε ημερήσια βάση! Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι τόσο εύρωστη ώστε οι ΗΠΑ μετετράπησαν «εν μια νυκτί» σε καθαρούς εξαγωγείς και φέτος προβλέπεται θα διαθέσουν περισσότερα από 570.000 bpd. Σε όλο τον κόσμο, από την Αργεντινή στην Κίνα, η παραγωγή σχιστόλιθου αρχίζει να αυξάνεται, αν και καμία τους δεν έχει πλησιάσει ακόμη την αντίστοιχη αμερικανική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μακροπρόθεσμες προβλέψεις του IEA, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040. Ωστόσο, οι πραγματικοί νικητές της επανάστασης του σχιστόλιθου που προκάλεσε ο Τζόρτζ Μίτσελ, είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Όταν ο Ντάνιελ Γιέργκιν πρότεινε τον Μίτσελ για το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, έγραψε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε προωθήσει την υπόθεση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, σε βαθμό που δεν το έπραξε κανείς άλλος. Οι πλήρεις συνέπειες της επίτευξης της αυτάρκειας από την Αμερική δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, ο σχιστόλιθος θεωρείται επιβλαβής για το περιβάλλον και για τα αποθέματα νερού.

Δυστυχώς, δεν έζησε περισσότερο για να απαντήσει στην κατηγορία των επικριτών του, ότι ο fracking είναι επικίνδυνο. Ο Τζορτζ Μίτσελ δεν έλαβε ποτέ το προεδρικό μετάλλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που έπραξε τα μέγιστα για να διαμορφώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, την τελευταία δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου