Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Financial Times:H Νορβηγία και τα διλήμματα για κοίτασμα $100 δισ. (BINTEO)

Από το sigmalive.com
Στη μέση της Βόρειας Θάλασσας αναγεννιέται η βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας. Το πεδίο Johan Sverdrup είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Περιέχει 2,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να αποφέρει στη χώρα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Όπως θυμίζει το παραπάνω βίντεο, η χώρα ανακάλυψε ..
για πρώτη φορά «μαύρο χρυσό» το 1969. Καθώς όμως τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο Johan Sverdrup μια περιβαλλοντική συζήτηση έχει αρχίσει για το πόσο ακόμα μπορεί να παράγει πετρέλαιο.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η κρατική Equinor επέλεξε την «καθαρή» λύση της χρήσης υδροηλεκτρικής ενέργειας για την πλατφόρμα εξόρυξης, αντί για τις «βρόμικες» τουρμπίνες αερίου. Ετσι, όπως εξηγείται παράγεται κλιματικό αποτύπωμα μόλις 0,67 κιλών ανά βαρέλι, αντί του μέσου όρου των 18 κιλών.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα περισσότερα πεδία της Νορβηγίας εξαντλούνται τα επόμενα χρόνια και οι πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αυξάνονται αυτό το πεδίο θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη στιγμή για τη βιομηχανία της χώρας.

Πιθανότητες να βρεθεί ένα τέτοιο κοίτασμα στο μέλλον υπάρχουν, αλλά διαρκώς βαίνουν μειούμενες, εξηγείται. Γι’ αυτό η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει και το μικρότερο κοίτασμα, καθώς θα προχωρά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα γύρω από τη βιομηχανία που μετέτρεψε τη Νορβηγία σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ακούγονται όλο και δυνατότερα..

Financial Times: (Μετάφραση Euro2day) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου