Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ο Νέμο, η Ντόρι και τα ψαράκια στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, μόλις γκρέμισαν άλλο ένα κλιματικό μύθο.


Από το greeklignite.blogspot.com
Θυμάστε το Νέμο και τη Ντόρι; Τα συμπαθέστατα ψαράκια της εικόνας που ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και που έσπασαν τα ταμεία, χαρίζοντας στιγμές ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους; Κινδυνεύουν απ' την "κλιματική αλλαγή"! Καθώς πολλή συζήτηση γίνεται για τις "υπέρογκες" ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, που μέσω του κύκλου του άνθρακα στη φύση καταλήγουν στους ωκεανούς και αυξάνουν..
σταδιακά το pH τους, σε τρόπο που περί το τέλος του αιώνα να αναμένεται "οξίνιση" των ωκεανών. 

Στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμα απ' τους κατασκευασμένους κινδύνους, που πλασάρουν προκειμένου να προωθήσουν την ενιαία παγκόσμια διακυβέρνηση και την αέναη εκμετάλλευση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω των "πράσινων" φόρων. Κανονικός ψυχολογικός πόλεμος κι όποιος αντέξει! Ήδη ξέρουμε όχι μόνο μια ανήλικη Σουηδέζα που έχει κυριολεκτικά "σαλτάρει" απ' την πλύση εγκεφάλου που της έγινε, αλλά και στη Βρετανία εμφανίστηκε μαζική παράκρουση, με το σύνθημα Birth Strike, γυναίκες που αρνούνται να γεννήσουν για να μη φέρουν στον κόσμο παιδιά που θα πεθάνουν λόγω κλιματικής αλλαγής! Μαζική υστερία! Η κατάσταση είναι χειρότερη από τότε που κάποιοι έτρεχαν πίσω απ' "το νερό του Καματερού" ή "το κίνημα της φραπελιάς", καθώς εκείνοι τουλάχιστον έψαχναν ελπίδα. Τώρα, τι ψάχνουν; Συγχώρεση για τα κρίματά τους;

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο, ενδεχομένως θυμάστε πως στο Συνέδριο του Πόρτο είχε παρουσιαστεί μια εξαιρετικά άβολη για την κλιματική προπαγάνδα εργασία, που τεκμηρίωνε πως απ' τα 410ppm συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα μόνο τα 18ppm οφείλονται σε ανθρωπογενείς εκπομπές και τα συντριπτικά 392ppm αποδίδονται σε φυσικές εκπομπές, στα πλαίσια του κύκλου του άνθρακα, του κύκλου ζωής του πλανήτη. Οπότε μπορεί πράγματι να υπάρξει μελλοντικά "οξίνιση", αλλά αυτή μάλλον θα είναι στα πλαίσια μιας απ' της αέναες μεταβολές που διέρχεται ο πλανήτης στη γεωλογική κλίμακα χρόνου. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την αδράνεια των συστημάτων, δεν μπορεί ν' αποκλειστεί η περίπτωση ότι η πράγματι σήμερα παρατηρούμενη ελαφρά μείωση της αλκαλικότητας οφείλεται στην επάνοδο των ωκεανών από παλαιότερη αύξηση της αλκαλικότητας.

Εν προκειμένω πάντως το θέμα δεν είναι αν η μελλοντική "οξίνιση" θα έχει ανθρωπογενείς αιτίες ή όχι, καθώς, σε κάποιες απ' τις πολλές αδρά χρηματοδοτούμενες, για την προώθηση της δήθεν "κλιματικής κρίσης", με δήθεν έγκυρο "peer review", "επιστημονικές" εργασίες διατυπώθηκε η υπόθεση πως η "οξίνιση" των ωκεανών θα καταστήσει μελλοντικά τα ψαράκια που κατοικούν στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των θηρευτών τους. Πάνω που βρήκαμε πρώτα το Νέμο κι έπειτα τη Ντόρι, κινδυνεύουμε να τα χάσουμε οριστικά! Και θα φταίει ο άνθρωπος! Να πάλι ο ψυχολογικός πόλεμος!

Ωστόσο, μια άλλη επιστημονική ομάδα, με συνεργαζόμενους ερευνητές από Αυστραλία, Καναδά, Ελβετία, Νορβηγία & Σουηδία επεχείρησε να επαναλάβει τα πειράματα και να επαληθεύσει τον ισχυρισμό, αλλά βρέθηκε προ εκπλήξεων. Η εργασία "Ocean acidification does not impair the behaviour of coral reef fishes" των Clark et al. δημοσιεύτηκε στο Nature μόλις στις 08.01.2020 και σε βάθος τριετίας εξέτασε 900 ψαράκια από 6 είδη υποψήφιων μεζέδων των θηρευτών τους.



Δείτε πώς διατυπώνουν το συμπέρασμα: "our findings indicate that the reported effects of ocean acidification on the behaviour of coral reef fishes are not reproducible - τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αναφερόμενες επιδράσεις της οξίνισης των ωκεανών στη συμπεριφορά των ψαριών των κοραλλιογενών υφάλων δεν είναι επαναλήψιμες". Έτσι ακριβώς: Κόλαφος! Τα πειράματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΑ, ΑΝΑΠΑΡΑΞΙΜΑ. Αλλά, στην επιστήμη, πείραμα που δεν μπορεί να επαναληφθεί, να αναπαραχθεί, πάει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και απορρίπτεται άνευ επαίνων.    

Οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται πως η μελλοντική "οξίνιση" των ωκεανών δεν θα αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα. Απλά λένε αυτό που βρήκαν με τη δική τους έρευνα: η αύξηση συγκέντρωσης CO2 δεν θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των μικρών ψαριών και δεν θα τα καταστήσει ευάλωτα στους θηρευτές. Πρόκειται για την ίδια ομάδα ερευνητών που είχε βρει ανακριβή στοιχεία σε εργασία Σουηδής ερευνήτριας, η οποία τώρα τελεί υπό διερεύνηση απ' το Πανεπιστήμιο James Cook της Αυστραλίας, όπου πήρε το διδακτορικό της. Περισσότερες "γαργαλιστικές" λεπτομέρειες, εδώ.

Ας μην ανησυχούν λοιπόν τα παιδιά, δεν θα χάσουμε ούτε το Νέμο ούτε τη Ντόρι λόγω "ανθρωπογενούς οξίνισης" των ωκεανών. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν απ' τις πλαστικές σακούλες και μπουκάλια και τα λοιπά σκουπίδια, που καταλήγουν στους ωκεανούς, παρά απ' την αλλαγή του pH. Καθώς ακόμα κι αν αλλάξει το pH, δεν θ' αλλάξει απ' τη μια στιγμή στην άλλη, θ' αλλάξει σταδιακά, σε βάθος χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα στα διάφορα έμβια όντα να προσαρμοστούν. Επιτέλους, κανείς δεν έχει διαβάσει την "Εξέλιξη των Ειδών μέσω φυσικής επιλογής"; Άδικα καθόταν ο Δαρβίνος κι έγραφε το 19ο αιώνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου