Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Μανιάτης: Οι αγωγοί είναι κατά 90% πολιτική απόφαση και κατά 10% χάλυβας

Από το energypress.gr
Εμπροσθοβαρής με ιδιαίτερη έμφαση στην μεθοδική προώθηση και εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων χαρακτήρισε την “πρέπουσα” ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας μπροστά στις εξελίξεις που κατακλύζουν την ευρύτερη “γειτονιά” της χώρας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Athens Energy Dialogues.

Όπως τόνισε, ένα απτό παράδειγμα μιας..
τέτοιας πολιτικής αποτελεί ο αγωγός Eastmed, ένα έργο που χαίρει σημαντικών πλεονεκτημάτων και διαχρονικά έχει στηριχθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ως προμετωπίδα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε παράνομο, ανόητο και εξωπραγματικό το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης και θετική τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί βέτο αν δεν ξεκαθαριστεί σε επίπεδο κορυφής.

Ο κύριος Μανιάτης, ανέφερε, επίσης πως ο αγωγός Eastmed έχει περάσει μέσα από μια σειρά σταθμούς με τους σημαντικότερους να είναι οι εξής:

2010 -2011: η απόφαση των ΔΕΠΑ και Edison για την αγωγό

Δεύτερος σταθμός το 2013 με την ένταξη του έργου στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.

Δεκέμβριος 2014: Ζητήσαμε μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, κ. Λακκοτρύπη από τον Σέφκοβιτς να κάνει μια διακριτή δήλωση για το πόσο σπουδαίος είναι ο αγωγός Eastmed για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πράγμα το οποίο έγινε.

Ιανουάριος 2020: Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τέλος, υπογράμισε πως τα μεγέθη κόστους για τον αγωγό είναι απολύτως ελέγξιμα, ωστόσο καθίσταται αναγκαίο, η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επιδιώξεις της και τι επιζητάει, δεδομένου ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου είναι “κατά 90% πολιτική απόφαση και κατά 10% χάλυβας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, είπε πως πρόκειται για ένα παράνομο, ανόητο και εξωπραγματικό μνημόνιο, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να προειδοποιήσει για βέτο αν δεν ληφθεί σαφής απόφαση καταδίκης σε επίπεδο κορυφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου