Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Rystad Energy: Εξηλεκτρίζεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας

Από το energypress.gr
Σταθερά στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών ρύπων του τομέα upstream κινείται η Νορβηγία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα του Rystad Energy, λαμβάνονται αρκετές πρωτοβουλίες για τον εξηλεκτρισμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας τον όγκο των πυρκαγιών, εγκαθιστώντας συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς και άλλα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Στην έκθεση αναφέρεται..
πως η μεταφορά ενέργειας από την ακτή στις υπεράκτιες πλατφόρμες ως λύση έχει ξεκινήσει ήδη από το 1996, όταν το Troll East τέθηκε σε λειτουργία, με την τελευταία προσθήκη να συνιστά το κοίτασμα Johan Sverdrup το 2019.

Οι επόμενες υποδομές θα αξιοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση άλλων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Utsira High and Sleipner κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος Johan Sverdrup.

Τον Μάιο του 2018, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου η Equinor ξεκίνησε την πόντιση ενός καλωδίου που θα τροφοδοτεί με ενέργεια από την στεριά το γιγάντιο κοίτασμα Johan Sverdrup.

Ανάλογες περιπτώσεις είναι το κοίτασμα Askeladd, όπου και προγραμματίζεται να ξεκινήσει η ηλεκτροδότησή του από το 2020.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι αξιόλογο κομμάτι των ενεργειακών αναγκών του τομέα upstream καλύπτεται από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από την στεριά με το ποσοστό να φτάνει το 30% το 2018, από 10% το 2005. Μάλιστα, το Rystad Energy προβλέπει περαιτέρω αύξηση στο 40% μέχρι το 2025, οδηγώντας παράλληλα σε μείωση των εκπομπών CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου