Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Μπασιάς: Ανέφικτος ο EastMed με τα σημερινά δεδομένα - Προϋπόθεση η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ελλάδα

Από το energypress.gr
Την εκτίμηση ότι ο EastMed δεν μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία επιλογή με τα σημερινά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο διατυπώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Όπως, όμως, τονίζει, τα δεδομένα αυτά μπορούν να αλλάξουν, σε περίπτωση που οι έρευνες νότια της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα δείξουν ικανοποιητικά κοιτάσματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασιάς επισημαίνει..
ότι ο EastMed «θα μπορούσε να αποτελέσει την κυρίαρχη επιλογή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια από τις οποίες είναι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια δυτική Ελλάδα και Κρήτη».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ «τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν ικανοποιούν τα αναγκαία οικονομικά κριτήρια για να υποστηρίξουν επενδύσεις καινούργιων υποδομών και μεταφοράς. Χρειάζονται διπλάσιοι όγκοι κοιτασμάτων».

«Η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ελλάδα θα συμβάλει σε αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Μπασιάς, υποστηρίζοντας ότι οι «σημαντικές επενδύσεις τοπικών υποδομών» που θα ακολουθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση, θα συμβάλλουν με τη σειρά τους «στη μείωση του συνολικού κόστους του προγράμματος του αγωγού».

Σε αυτή τη βάση, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει ότι «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι έρευνες πρέπει να προχωρήσουν χωρίς αργοπορίες στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου