Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Αίγυπτος: Άδειες σε Chevron, Shell και Mubadala για Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Από το energia.gr
Η Αίγυπτος δίνει στις εταιρείες Chevron, Anglo-Dutch Shell και Abu Dhabi's Mubadala δικαιώματα να εξερευνήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς διευρύνει την αναζήτηση νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Το βορειοαφρικανικό κράτος, το οποίο ξεκίνησε τον πρώτο γύρο παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα φέτος, απένειμε ένα τεμάχιο..
στην Chevron και Shell και το τρίτο από κοινού στην αγγλο-ολλανδική επιχείρηση και την Mubadala. Οι παραχωρήσεις καλύπτουν συνολική έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ελάχιστη επένδυση 326 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο πετρελαίου της χώρας.

Η Αίγυπτος, το πολυπληθέστερο κράτος του Αραβικού κόσμου, προσφέρει δικαιώματα εξερεύνησης μετά την ανακάλυψη του μαζικού πεδίου Zohr από την ιταλική ενέργεια Eni το 2016. Η έρευνα πυροδότησε αναζήτηση περισσότερων πόρων υδρογονανθράκων κατά μήκος του Δέλτα του Νείλου και της δυτικής ερήμου, με στόχο η χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου, ιδίως στις αγορές της Ευρώπης.

Μετά την ανάθεση των αδειών εξερεύνησης στις παραχωρήσεις στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της ερήμου, στο Δέλτα του Νείλου και στον κόλπο του Σουέζ, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο που περιελάμβανε τμήματα της Ερυθράς Θάλασσας.

Ηδη η χώρα από τον Φεβρουάριο, υπέβαλε προσφορά για 10 μπλοκ στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο την αναπαραγωγή του αερίου, το οποίο βοήθησε την Αίγυπτο να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές καυσίμων.

Νωρίτερα φέτος, η Αίγυπτος έκλεισε με επιτυχία έναν από τους μεγαλύτερους γύρους υποβολής προσφορών, δίνοντας 12 άδειες σε εταιρείες όπως η αμερικανική Exxon Mobil.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής θα δει την παραγωγή από την αύξηση των πόρων της Zohr σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα αυξάνει επίσης την παραγωγή από τις παραχωρήσεις του Δέλτα του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Αλεξάνδρεια που εκμεταλλεύεται η BP. Η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τα 700 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα καθώς 400 εκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα αερίου έρχονται σε λειτουργία.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Το βασίλειο θα πραγματοποιήσει μια μελέτη σκοπιμότητας επένδυσης για το σχέδιο και θα εντείνει τις έρευνες κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου