Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Στα χέρια της Αθήνας η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη: Είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο

Από το worldenergynews.gr
Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, που σήμερα (5/12/2019) -μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan- κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή προς ψήφιση.
«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες..
κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
Επί του παρόντος, πάντως, παραμένει άγνωστο πως το έγγραφο έφτασε στα χέρια της ελληνικής πλευράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε καμία ανάμειξη η πλευρά της Λιβύης.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (9/12/2019), θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Το κείμενο της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία με τη Λιβύη.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αποδεικνύεται περίτρανα τη διάθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στην ίδια τακτική των προκλήσεων αφηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας όσο και της Κομισιόν, που ζήτησε χθες (4/12/2019) την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη επεσήμανε χθες και ο Τούρκος υπουργός Ενέγειας, Fatih Donmez, οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που καλείται να ψηφίσει σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο.


Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη.
Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.



Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε χθες (4/12/2019) ο ίδιος ο Τούρκος πρόερδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος μιλώντας σε Τούρκους που ζουν στο Λονδίνο, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Αν και μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, η ομιλία του Τούρκου προέδρου σκιαγραφεί εν πολλοίς τις προθέσεις και τις διαθέσεις του.
«Υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια και ηρεμία στην Τουρκία.
Σήμερα η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 17 χρόνια.
Σήμερα η Τουρκία δεν επιτρέπει να ενεργοποιούνται εύκολα συνωμοσίες σε βάρος, μάλλον βάζει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή της.
Σήμερα η Τουρκία είναι μια γενναιόδωρη χώρα, δεν παρακαλά για μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παράσχει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει του εθνικού εισοδήματος της» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα με την οικονομία και τις υποδομές της αλλά και με το ισχυρό ναυτικό της, το οποίο όπως είπε, προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, είπε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δις δολάρια για τους περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
«Κάποιοι μας ρωτούν πότε θα φύγουμε από τη Συρία.
Η απάντηση μας σε αυτούς είναι «τι δουλειά έχετε εσείς εκεί;».
Ναι θα είμαστε εκεί και δεν θα φύγουμε, μέχρι να καθαρίσουμε τους τρομοκράτες.
Δεν έχουμε σχέδια για τα εδάφη της Συρίας, αυτοί που έχουν, θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία» τόνισε ο Erdogan, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας – Μ. Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε, κρατούν εδώ και 400 χρόνια.

Παναγιωτόπουλος (υπ. Εθνικής Άμυνας): Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα – Συμφωνήσαμε με τον Erdogan ότι διαφωνούμε

Την θέση ότι ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο Λονδίνο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα με τον Erdogan ότι διαφωνούμε.
«Η Τουρκία αυτήν την εποχή στα μάτια του λαού και των ηγετών της θεωρεί ότι «έχει πάρει τα πάνω της» κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που «λειτουργούσε» η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος.
Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό», καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς.
Μάλιστα «χαριτολογώντας» ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό «μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε»…» επεσήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
«Η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα».
«Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς «παίζει παιχνίδι» με το προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», είπε ο υπουργός, ο οποίος μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία».
«Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι «καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι», λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης.
Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ότι «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να «τρυπήσουμε» εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας».
«Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας.
Αρκετές φορές υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Καιρίδης: Δύσκολη η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan – Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, μεγάλη η απόσταση

Την θέση ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan ήταν δύσκολη και ότι επιβεβαίωσε ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Καιρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις.
«Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, ήταν μια δύσκολη συνάντηση και η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη.
Οι Τούρκοι εμμένουν αλλά ο πρωθυπουργός εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια και ψυχραιμία, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, την ελληνική θέση.
Ήταν καλή η όλη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνάντηση με τον Ερντογάν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και προσέχθηκε.
Στη συνάντηση μίλησαν μόνο οι δύο, δεν μίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι σύμβουλοι.
Ο Ερντογάν κρατούσε σημειώσεις στα λεγόμενα Μητσοτάκη και στη συνέχεια ρώτησε τους Καλίν και Τσαβούσογλου για τις ελληνικές αιτιάσεις. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές, κράτησε 2 ώρες παρά ένα τέταρτο και είναι θετικό να υπάρχει αυτή η συζήτηση, χωρίς αυταπάτες, χωρίς υπερβολές και δραματοποιήσεις.
Πρόκειται για μια σκακιέρα και οι κινήσεις είναι μικρές και υπολογισμένες.
Αυτή η σκακιέρα θα συνεχιστεί» εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ. Καιρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.
«Η Τουρκία νιώθει απομονωμένη στην ανατολική Μεσόγειο, πιέζεται από τη μοιρασιά που γίνεται από τους υπόλοιπους που την αποκλείουν. Είναι κάτι με το οποίο δυσφορεί και επιχειρεί να το ανατρέψει, βρίσκοντας αδύναμους κρίκους» υποστήριξε ο κ. Καιρίδης.

Παράλληλοι μονόλογοι στο Λονδίνο

Ήπιοι τόνοι αλλά με εμφανέστατο το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, επικράτησαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Το τελικό συμπέρασμα, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν πλήρως, εξάγεται από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Το γεγονός βέβαια, ότι οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα τραπέζι παρουσία αντιπροσωπειών σε μια συγκυρία δύσκολη σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί ίσως και μια ευκαιρία για να πέσουν οι τόνοι.
Από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφουν με τέσσερις λέξεις την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο: Ανοιχτή, δύσκολη, αναγκαία και χρήσιμη.
Τα δύο κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν το μνημόνιο της Τουρκίας με την Λιβύη αλλά και το Μεταναστευτικό.
Και στα δύο, όπως μεταφέρουν το κλίμα, πηγές που έχουν γνώση, μάλλον, έγιναν παράλληλοι μονόλογοι των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός του ζήτησε με έναν έμμεσο τρόπο να δώσει εκείνος το κείμενο του μνημονίου, αν το έχει μαζί του καθώς η Λιβύη δεν ανταποκρίθηκε όταν το ζήτησε η χώρα μας, χωρίς βέβαια να υπάρξει απάντηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, το έκανε μάλλον χαριτολογώντας όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς τέτοιου είδους έγγραφα δίνονται δια της διπλωματικής οδού.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται για κίνηση, που δείχνει και την προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να μην συνεχιστεί η ένταση.
Το ίδιο περίπου κλίμα επικράτησε και στο Μεταναστευτικό.
Εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι αυτός εφαρμόζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άγκυρας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία από την πλευρά της, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν την εφαρμόζει και ότι στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των ροών.
Ενώ το ερώτημα που ετέθη από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αν οι λόγοι που δεν το εφαρμόζει είναι οικονομικοί ή γεωπολιτικοί, έμεινε μάλλον μετέωρο όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου